Musevi Cemaati Onursal Başkanının kitabı ikinci baskısını yapıyor

Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun Doğan kitaptan yayınlanan “Anlatmasam Olmazdı- Geniş Toplumda Yahudi Olmak” adlı kitabına söyleşiler ve tanıtım yazılarıyla basında geniş yer verilirken, köşe yazarları makalelerinde kitaptan alıntılar yaparak Türkiye’de Yahudi olarak yaşamak hakkındaki görüşlerini dile getiriyorlar

Toplum
17 Eylül 2008 Çarşamba

Basından büyük ilgi

Geçtiğimiz hafta satışa çıkan Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun “Anlatmasam Olmazdı- Geniş Toplumda Yahudi Olmak” adlı kitabının bir hafta içinde dört bin adetlik ilk baskısının tükendiği ve ikinci baskının hazırlandığı belirtildi.

Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan tanıtım yazılarında kitabın yakın tarihimizde meydana gelen pek çok trajedinin, Müslüman bir ülkede yaşayan bir Yahudi’nin zihninde bıraktığı derin izleri gözler önüne serdiği ifade edildi. Sabah Gazetesi Bensiyon Pinto ile yaptığı kapsamlı söyleşiye iki sayfa ayırdı. Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, köşe yazısını “Azınlık sayılmanın, öteki olarak görülmenin ne demek olduğunu bu kitabı okuyunca daha iyi anladım” sözleri ile bitirdi.

Sabah Gazetesi’nden Ergun Babahan; “500 yıl önce kucak açmakla övündüğümüz Yahudileri, tek parti faşizmi döneminde nasıl aşağıladığımız, mallarına acımadan el koyup Türk zenginler türettiğimiz gün ışığına çıkmış. Bunlar bizim resmi tarihin çok konuşmak, gündeme getirmek istemediğimiz gerçekler” ifadesini kullandı.  Tanıtım yazılarında kitabında Türklüğe vurgu yapan Bensiyon Pinto’nun bunu “Bana ne sıfat takılırsa takılsın, kimse benim Türklüğümden bir şey alamaz” sözleri ile anlattığı belirtildi.