Bir Portre - Reuven Dafni

Holokost
12 Eylül 2008 Cuma

Sibel FRANKO

Reuven Dafni üç çocuklu bir ailenin çocuğu olarak 1913 yılında Zagrep, Yugoslavya’da dünyaya gelir. 14 yaşında iken ailesi ile Viyana’ya taşınır, ve Reuven burada antisemitizm ile karşılaşır.  Yahudi kimliğine olan ilgisi  böylece başlamış olur. Eğitimine bir Yahudi okulunda devam etmeye, İbranice öğrenmeye ve hayatını sürdürmek için Kutsal topraklara gitmeye karar verir.

1936 yılında Reuven tek başına İsrail’e yerleşir ve Kibutz Ein-Gev’in kurucularından biri olur. 1940 yılında İngiliz ordusunda askere alınır ve  İşgal altında bulunan Avrupa’daki partizanlar ile bağlantıyı sağlamak için bir Yugoslav birliğinin  kurulması ile görevlendirilir. 

Bu dönemde Reuven, düşman bölgesine paraşütle atlayıp Yahudileri kurtararak Israil’e götürmeyi planlayan bir grup ile karşılaşır. Aldığı eğitimden sonra, 13 Mart 1944 gecesi paraşütle Yugoslavya’ya iner. Takım arkadaşlarının arasında Hannah Szenes, Yona Rosen, Abba Berdiszew vardır : Hannah ve Yona’nın amacı Macaristan’a , Abba’nın amacı Romanya’ya ulaşmaktır. Reuven’in ise Yugoslavya’da kalıp orada bulunan Yahudileri organize edecek ve İtalya’ya geçmelerini sağlayacaktır.

9 Haziran 1944’de Hannah Szenes ve arkadaşları Macaristan sınırını geçerler. Hannah ile Reuven 3 hafta sonra buluşmak üzere ayrılırlar. O zaman zarfında Hannah’nın gelmemesi durumunda yakalandığını kabul edecektir. Reuven orada 6 hafta bekler bu arada partizanların yardımı ile düzinelerle Yahudi’yi Yugoslavya’dan kurtarır. Daha sonra İsrail’deki merkezden Hannah Szenes’in yakalandığını öğrenir. Hannah, yakalanmış, işkence görmüş ve 7 Kasım 1944’de öldürülmüştür.

Hannah’nın kaybından sonra Reuven, Yahudi ekibine katılmak için Kahire’ye gider. Yolda, Bari’de tamamen rastlantı sonucu kardeşlerinden biri ile karşılaşır. Ondan ailesinin kaderini öğrenir. Babası ve büyük ağabeyi yaşamaktadır. Annesi ise 1941 yılında öldürülmüştür.

Reuven, Kibutz Ein- Gev’e geri döner. Daha sonra İsrail Dışişleri Bakanlığı’nda görev alır, 1982-1995 yılları arasında Yad Vaşem yöneticiliğinde bulunur. Reuven’in iki çocuğu ve iki torunu vardır. Şu anda hayat arkadaşı Na’avah ile Kudüs’ta yaşamaktadır.