Lika Besalel’in son sergisi ‘Yalın İnsancıklar’

Yalın İnsancıklar Seramik ve Heykel Sergisi, 26-31 Ağustos tarihleri arasında Adalar İlçe Halk Kütüphanesi’nde Büyükadalıların beğenisine sunuldu

10 Eylül 2008 Çarşamba

Miriam ŞULAM

Lika Besalel’le tanışalım

Sanatçı, 1955’te, İstanbul’da ressam Avram Levi’nin kızı olarak dünyaya geldi. Saint-Michel Fransız Lisesi’nden mezun oldu. Cemaatimiz araştırmacılarından yazarı Yusuf Besalel ile evli; iki kız ve bir torun sahibi.

Sanatla buluşma

Sanatla ilk kez ilkokuldayken defterlerinin arka sayfalarına giysi tasarımları yaparak, ortaokulda ise babasından esinlenerek yaptığı yağlı boya çalışmalarla gerçekleştirdi. İleriki yıllarda ise  hobi olarak, üç yıl metal takı tasarımıyla ilgilendi.

Çamurla devam

1994’te, Nişantaşı Nüans Sanat Atölyesi’nde, çamurla haşır neşir olup, ilk seramik denemelerini yaptı. Lika Besalel ne yapması gerektiği konusunda arayıştayken, Engin Yaman ona: “Denemeden bir şey olmaz” deyince,  denedi ve o günden beri de çamurdan ayrılamaz oldu. Seramik sanatıyla ilgili temel kuralları öğrenirken, poterie tarzında çanak, çömlek ve çeşitli dekoratif mutfak ve ev eşyaları yaptı.

 

Heykel’e ilk adım

Birkaç kişisel seramik sergisinin ardından beş yıl önce Mehmet Kutlu ile heykel çalışmalarına başladı. İlk heykellerinde sürpriz formlarla karşılaşan sanatçı, daha sonra, tarzını ve yansıtmak istediğini ‘Yalın İnsancıklar’ adı altında topladığı heykel çalışmalarında buldu.

 

Yalın İnsancıklar

Son kişisel sergisinde, Lika Besalel, iki senelik bir çalışmanın ürünü olan, 28 adet seramik ve heykel çalışmasıyla sergiyi gezen insanlara pozitif enerji yaymayı amaçladı. Yaşamın içindeki kaosun meydana getirdiği mutsuz insanları gözlemleyerek onlara yumuşak ve naif yüz ifadeleri olan yalın insancık heykelleriyle ulaşmayı; bir nebze iyimserlik katmayı hedeflemiş. Bir süre evvel kaybettiğimiz büyük sanatçı Nuri İyem’den çok etkilenen Lika Besalel’in kadın figürlü heykellerinin bazılarında özgürlüğü sembolize eden kuş, ve hayvan sevgisini aşılayan köpek figürlerine de rastlayabilirsiniz.

Aynı sergide, feng-shui’ye göre evinizin aşk ve evlilik köşesini süsleyebileceğiniz, “ayrılmayan sevgililer” adlı beyaz seramikten çok keyifli eserlerle de karşılaştık. Zevkinize uygun daha birçok seramik obje de üretebilen yetenekli sanatçı Lika Besalel’e özgün parçalar sipariş verebilirsiniz.

 

Miriam’dan son söz

Sanatçı Lika Besalel’in  sergisindeki objeleri keyifle, bir bir içime sindirirken, heykellerinin bana yansıttığı pozitif enerjiyi daha sonra kendisiyle yaptığım ropörtajda da almaya devam ettim.

Lika Besalel, güzel bir insan olmakla yetinmeyip, enerjisiyle yakın çevresine, ailesine ve tüm diğer insanlara da güzellikler sunmayı amaç edinmiş biri. Kendisini bu anlamlı çalışmalarından dolayı tebrik ederken, bana anlattığı ancak sizin için sürpriz olacak yeni projelerinde şimdiden başarılar diliyorum.