ABD’de Serena’ya, Ekselansları eşlik etti...

Sezonun dördüncü ve son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık´ta ev sahibi ülkeden Serena Williams ve Sırp Jelena Jankoviç arasında oynanan tek bayanlar finali; ABD kıyılarını vuran Hanna Kasırgası sebebiyle bir günlük gecikmeyle yapıldı, gülense 6-4 ve 7-5´lik setlerle Serena oldu

Spor
10 Eylül 2008 Çarşamba

NEDİM BÜYÜKABOLAFYA


Finalde Jelena Jankovic'i yenen Williams, dünya klasmanında bir numaraya yükseldi.

Ev sahibi ülkeden Serena Williams  ve Sırp Jelena Jankoviç  sezonun son büyük turnuvasında tek bayanlar şampiyonluğuna ulaşabilmek için New York kentindeki USTA Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi'nin merkez kortu olan Atrhur Ashe'e çıktılar.26 yaşındaki Williams, iki saat dört dakika süren maç sonunda dünya klasmanında beş yıl sonra yeniden bir numara oldu.

Kariyerindeki ilk grand slam zaferine 1999 yılında New York'ta ulaşan ABD'li tenisçi, bu turnuvada son kez 2002'de şampiyonluğa ulaşmıştı. Finalde sonra kortta yaptığı açıklamada, "çok heyecanlıyım. Bu benim için özel bir başarı, çünkü çok fazla çalıştım" diyen Williams, bir numaraya yükselmesinin kendisi için ekstra bir mükafat olduğunu belirtti.

Hanna Kasırgası yüzünden bir gün gecikmeli oynayan tek bayanlar finalinde Jankovic ilk setin üçüncü oyununda servis kırarak 2-1 öne geçti. Sırp tenisçinin hamlesine üst üste dört oyun alarak cevap veren Williams 5-2 üstünlük sağladı. Jankovic dokuzuncu oyunda servis kırıp farkı bire indirdi ancak servis kullandığı sonraki oyunu kaybedince ilk seti de yitirdi.

İkinci setin ilk altı oyununda tenisçiler servis attıkları oyunları kazandı ve durum 3-3 oldu. Williams bu bölümde servis kırma şansları yakaladı ancak değerlendiremedi. Yedinci oyunda servis kıran, sonraki oyunu da kazanan Jankovic 5-3 öne geçti. Üç kez set puanı şansından yararlanamayan Jankovic üst üste dört oyun kaybedince Williams şampiyonluğa ulaştı. Tek bayanlar finalinden önce tamamlanan tek erkekler ikinci yarı final maçında Andy Murray, dünyanın bir numarası Rafael Nadal'ı  yenerek kariyerinin ilk grand slam finaline yükseldi. Kasırga yüzünden üçüncü sette 3-2 Nadal ödeyken ertelenen mücadelede Murray 6-2, 7-6, 4-6, 6-4'lük setlerle finalist oldu. 72 yıl sonra grand slam turnuvası kazanan ilk Britanyalı olma şansını yakalayan Murray, finalde son dört yılın şampiyonu Roger Federer ile karşılaştı.

Tek Erkekler Finali'nde İskoç Andy Murray'yi mağlup eden İsviçreli Roger Federer Amerika'daki peşpeşe 5. şampiyonluğunu elde etti. 2008'deki ilk Grand Slam şampiyonluğuna ulaşan Federer, kariyerindeki Grand Slam koleksiyonuna 13. kupayı ekledi.

Federer Amerika Açık'taki peşpeşe 5. şampiyonluğunu hedefliyordu. Murray ise 1936 yılından beri bir Grand Slam kazanan ilk Britanyalı erkek raket olmak niyetindeydi, bu başarıyı en son 1936'da Amerika Açık ve Wimbledon'u kazanan İngiliz Frederick John Perry elde etmişti. Özellikle yarı finalde Djokoviç karşısında sergilediği performansın ardından kendine olan güvenini yeniden kazandığı gözlenen Federer finale de hızlı başladı. Maçın akışını elinde tutmak isteyen İsviçreli raket; rakibinin 2 kez servisini kırdığı ilk seti 26 dakika sonunda 6-2 kazanarak mücadelede 1-0 öne geçti. 

İkinci sette iki kez servis kıran Federer'e sadece 1 kez yanıt verebilen Murray rakibinin seti 53 dakika sonunda 7-5 kazanmasına ve finalde durumu 2-0 yapmasına engel olamadı. Murray setin başında kaybettiği oyun kontrolünü orta bölümde yeniden sağlasa da, setin sonunda yeniden üstünlüğü eline geçiren Federer, rakibine geri dönüş imkanı tanımadı.

Setin başında moral çöküntüsü yaşayan Murray 2 kez servis kırdırsa da, rakibinin şampiyonluk için servis attığı 7. oyunda servis kırdı ve pes etmediğini kanıtladı. Bir kez daha servis kırdırması durumunda setin tehlikeye girebileceği bilincinde olan İsviçreli raket 8. oyunda yine servis kırdı ve 32 dakika süren üçüncü seti 6-2 kazanarak şampiyonluğa ulaştı.  Federer bu galibiyetle; Amerika Açık'taki peşpeşe 5. şampiyonluğunu elde ederken, 2008'i de Grand Slam kazanmadan geçmemiş oldu. İsviçreli raket bu galibiyetle 1.5 milyon dolar para ödülünün de sahibi olurken, Murray mağlubiyete rağmen sıralamada dört numaraya tırmandı ve 1 milyon doların sahibi oldu.