Cheney: Rusya Ortadoğu’ya silah satıyor

İtalya’daki bir konferansa katılan ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Rusya’yı teröristlere ulaşacağını bile bile silah satmakla suçlarken, saldırgan politikasını da eleştirdi

Dünya
10 Eylül 2008 Çarşamba

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney geçen cumartesi Cernbbio adlı İtalyan kentinde uluslararası iş adamları ve politikacılar arasında yapılan Ambrosetti konferansında Rusya’yı suçladı.

Cheney, Rusya’nın İran ve Suriye’ye gelişmiş silah sistemleri sattığını, bu silahların bir bölümünün Lübnan ve Irak’taki teröristlere aktarıldığını belirtti. Cheney, “Rusya’nın silah ticareti bölgede barış ve özgürlüğü oluşma şansını tehlikeye atmıştır” diye ekledi.

Cheney, Rusya’nın silah ticareti politikasının yanı sıra, Kafkaslardaki tutumunu da “Bu saldırgan hareketler ve ani diplomatik politika dönüşleri bir çok kişinin Rusya’nın asıl amaçlarından duyduğu endişeyi güçlendiriyor” diyerek eleştirdi.

Cheney bir ülkenin silah ve güç zoruyla bir etkinlik oluşturma çabasının geri kalmış bir soğuk savaş düşüncesi olduğunu, Rusya’nın Sovyetler döneminde hâkim olduğu ülkeler üzerinde baskı kurmak istediğini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı konferanstan sonra da İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile özel bir görüşme yaptı. Toplantıda Cheney Rusya’nın Hizbullah gibi terörist örgütlere ulaşacağını bilerek silah sattığını tekrarladı. Peres de Cheney’e Filistin Yönetimi ile süren barış görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Bunun dışında ikilinin nükleer İran tehdidi ve Gürcistan’daki görüşmeler hakkında da konuştuğu bildirildi.

Peres görüşme sırasında İran’da Ahmedinecad ve Venezüella’da Chavez gibi aşırı uçtaki liderlere rehin olunmaması ve teröristlere kaynak akışının kesilmesi için ABD ve Avrupa’nın petrol dışındaki alternatif enerji kaynaklarına bir an önce yönelmesinin şart olduğunu da bildirdi.