Sarkozy: Esad barış konusunda ciddi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy İsrail Başbakanı Olmert’e gönderdiği mesajda, Suriye Lideri Başer Esad’ın barış konusunda samimi olduğuna inandığını söyledi

Dünya
10 Eylül 2008 Çarşamba

Fransız yetkililer, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Suriye Devlet Başkanı Başar Esad’ın önümüzdeki aylarda İsrail ile barış görüşmelerini sürdürme konusunda ciddi olduğuna inandığını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu bölümü başında bulunan yetkililer İsrail’e giderek Başbakan Ehud Olmert’in siyasi danışmanları Şalom Turjeman ve Aharon Abramowitz ile görüştü ve Sarkozy’nin mesajını kendilerine iletti.

Açıklamalara göre Esad, Sarkozy’ye İsrail- Suriye arasında Türkiye’nin arabuluculuğu ile gerçekleşen dolaylı görüşmelerin gelişiminden memnun olduğunu belirtti. Suriye Devlet Başkanı’nın ayrıca İsrail’in, Türkiye’nin geçtiğimiz hafta Şam’a sunduğu altı maddelik belgeye uymasının da önemini vurguladığı belirtiliyor. Esad, İsrail ile doğrudan müzakerelerin ancak İsrail’in bu belgeyi kabul etmesi ile gerçekleşeceğini vurguladı. Mevcut ABD hükümetinin görev süresince bu tür görüşmelerin gerçekleşebileceğinden şüpheli olduğunu belirten Esad, arabuluculuk çabalarına Washington’ın yanı sıra Fransa’nın katılmasını teşvik etti. Esad, Hizbullah’ın Lübnan’da yeniden silahlanmasına değinerek kendi rejiminin İsrail-Lübnan sınırında çıkacak yeni bir çatışmayı desteklemediğini ve İsrail’e saldırması için Hizbullah’a yeşil ışık yakmadığını söyledi.

Basında yer alan haberlere göre Suriye - İsrail arasında iki hafta içinde Türkiye’de gerçekleşecek dolaylı barış görüşmelerinde Amerikalı bir yetkili de bulunacak. Bu bilgiye göre, ABD’nin arabuluculuğu ile yapılan görüşmelerin başarısız olduğu 2000 yılından beri, ilk kez Amerikalı bir yetkili görüşmelere gözlemci olarak katılacak.

Suriyeli bir yetkilinin açıklamasına göre, ABD’ye yönelik şüpheler sebebiyle Suriye bu ülkeden açıkça yardım talep etmiyor. ABD’nin İsrail’in Suriye’yle görüşmelerini desteklediği ancak gelecekteki görüşmelerde rol alıp almayacağının kesin olarak söylenemeyeceği belirtiliyor.  

Suriye Devlet Başkanı Başer Esad geçtiğimiz perşembe günü Şam’da Fransa, Türkiye ve Katar liderleriyle buluşarak, Suriye’nin İsrail ile barışı hedefleyen teklifleri Türk arabuluculara teslim ettiğini ve yüzyüze görüşmeler için İsrail’in tepkisini beklediklerini açıkladı. Esad, belgenin doğrudan görüşmeler için temel teşkil ettiğini ve İsrail’den de başlangıç amacıyla benzeri bir belge beklediğini belirtti. Esad ilerideki görüşmelerin İsrail’in gelecek başbakanının kim olacağına da bağlı olduğunu, yeni liderin Suriye ile barışın sağlanması için ne kadar çaba göstereceğinin önemli olduğunu vurguladı.

Başbakanlıktan bu konuda herhangi bir yorum yapılmazken, Kudüs’teki kaynaklara göre İsrail, ay sonundaki bayramdan önce bir görüşme turu daha ayarlanması için Türkiye ile irtibata geçiyor.