“Yahudi Kültürü Avrupa Günü” hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu yıl da Yahudi Kültürü Avrupa Günü’nün hem izleyeni, hem dinleyeniydim… Halkın arasında dolaştım ve bu arada görüşlerini aldım...

Ester YANNİER Toplum
10 Eylül 2008 Çarşamba

Çiçek Akçıl / Sanat tarihçisi Fest Travel Sorumlusu: Böyle bir günde görev aldığım için öncelikle kendimi çok şanslı addediyorum. Böylesi zengin bir kültüre sahip olduğumuz için seviniyorum. Bir İstanbullu olarak, şehrimiz  gibi çok dinli, çok kültürlü bir ortamda yüz yıllardır birlikte yaşadığımız Yahudi kültürünü anmanın, her şeyden önce sorumluluk olduğunu düşünüyor ve  paylaşmaktan da mutluluk duyuyorum. Daha yakından tanıma, belki unutulmuş değerleri ortaya çıkartma, hele ramazan ayı içerisinde, hoşgörüye bu kadar ihtiyacımız olduğu bir dönemde bunu bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak görevini de taşıdığım için de ayrıca mutluyum.

Zeynep Karna: Açıkçası haberim yoktu, Fest Travel sayesinde öğrendim. Bu gün de 2000 yılından itibaren yapıldığını duydum. Çok memnunum… Bize biraz uzak ve biraz da katı baktığımız bir kültür sanırım. Dolayısıyla bu günün çok faydasını görüyorum, sinagogları gezmek,  kültürü daha yakından tanımamızı sağlıyor.

Selim Seval / İFSAK üyesi: Duyduğumda hemen katılmak istedim. Çok güzel bir etkinlik.  Doğma büyüme İstanbulluyum. Bütün  bu semtleri tanıyorum. Fakat  bu kadar derin bir kültür olduğunu gezi sayesinde öğrendim. Katılmaktan çok memnunum… Daha önceki Yahudi Kültürü Avrupa Gün’lerine katılmamıştım. Ancak çok tanıdıklarım “kankam” var ama tarih boyunca hiç bu kadar iç içe olduğunu tasavvur etmemiştim. Çok ilginç ve çok iyi oldu…

Nilgün Kıvırcık / Mimar: Yahudi kültürünü yakından tanıma fırsatını bulduk. Daha kapalı bir cemaat olarak tanınıyor. Şu ana kadar bilmediğimiz bir konu hakkında bilgi edindik.

Hasan Kıvırcık/ Mimar: Yahudilik, çok yüzeysel bilgilere sahip olduğum bir kültür. Mekanlarıyla tanımak hakikaten hem heyecan verici hem de bilgilendirici oluyor. Maalem Sinagogu’nda yapılan  anlatıları kaydettik tekrar izleyeceğiz..

Sercan Özgercil Yıldırım/ Beykent Üni. Öğretim görevlisi: Bu etkinlik çok yararlı. İstanbul’un çok kültürlü yapısını özellikle gençlerin öğrenmesinde yarar görüyorum. Bu şehirde yaşıyoruz ancak bir çok şeyin farkında değiliz.  Etkinlik farkındalık, bilinç  yaratıyor, toplumsal bilincin canlanmasına olanak sağlıyor. Bu çok kültürlü yapıyı, bu zenginliği içimize sindirmemize yararı oluyor. Keşke  bir günle kısıtlı olmasa, birkaç gün devam eden bir etkinlikler zinciri olabilse.. Biz de öğrencilerimizle  katılsak. Çünkü insanlar yaşadıkları yerle ilgili çok az bilgiye sahipler. Özellikle İstanbul çok tanınan, çok bilinen bir yer gibi görünse de derinlemesine bu bilgilerin son derece eksik olduğunu görüyoruz. Eksiklerin tamamlanması açısından da bu etkinliğin büyük yararı olacağını düşüyorum.

İlk kez haberim oldu, üniversite öğrencilerinin hiç haberleri yok… Ancak böyle organize bir tur olunca girilmeyen yerlere girilebiliniyor. İstanbul sadece Ayasofya ve Sultan Ahmet’ten ibaret değil. Kentin çok zengin noktaları var ve bu noktalara da gelen turistlerin kendi çabalarıyla girebilmelerine, hatta bulabilmelerine imkan yok.

Salih Memecan /Çizer: Daha önce de katılmıştım. Bu gün yeniden geldim hoş bir gün. Türk halkının farklı kültürleri biraz daha açılıp anlayabilmesi için bu bir fırsat.

Nur Suna Memecan / AKP Milletvekili: Çok yakından tanıdığım bir kültür ancak yine de katıldık. Nerelerde neler var diye geziyoruz. Ladino lisanının canlandırılmasını ve devam etmesini çok teşvik ediyorum. Bu lisanın çok kıymetli olduğunu düşüyorum. Bu konuda neler yapılmış özellikle görmek istedim.

Ersin Alok/ Fotoğraf Sanatçısı: Türkiye’de böyle bir etkinliğin yapılabilmesi birlikteliğin, yeni kültür ve  saklı kalmış kültürlerin  ortaya çıkması yönünde atılan adımdan ötürü organizatörleri kutluyorum. Bazı kültürler yaşanır ve yaşamın kendi zamanı içinde kaybolurlar. Oysa böyle bir günün eski kültürleri günümüze taşıması ve o kültürle aramızda köprüler kurması, paylaşım, kültürel gizemin arkasında yeni şeylerin olabileceğini keşfetmekten  daha güzel bir şey olabileceğine inanmıyorum.

Sema Tak: Çok kapalı bir kültür ne yazık ki, normal bir günde sinagoglara giremiyoruz. Bu etkinlik sayesinde içerideki atmosferi yaşamak istedik. İlginç bir gün oldu benim için, hayatımda ilk kez bir sinagoga girmiş oldum. Hatta kalabalığa rağmen ikinci bir sinagoga girebilmek için  sırada bekliyorum.. Böyle bir açılım iyi oldu… Beraber yaşayan insanların birbirlerini yakından tanıması lazım.

Cahide Babayusuf: Zaten daha önce Kudüs’e gitmiş ve oradaki dindar Yahudilerin hayatını yaşadıkları yerleri ziyaret etmiştik. Çok kapalılar… Sinagogların içine girememiştik… Oysa Tel-Aviv daha farklı… Bu gün bu etkinliğe katıldığım için mutluyum. Bu semtte oturuyorum özellikle Neve Şalom’un içini çok merak ediyordum.

Levent İşletme: Her sene katılıyorum. Çok güzel bir etkinlik…

Tarık Andaç: Casa d’İtalia’daki etkinliklere ve düğüne katıldım.. Çok zevkle seyrettik.. Merak ettiğim bir kültür. Daha önce de Zülfaris Müzesi’ni gezmiştim… Yahudilik hakkında epey de kitap okudum, bilgim var… Basında ve televizyonda da görünce  karar verdim ve ilk kez katıldım…

Cako Erpardo: Böyle bir günün gerçekleşmesi merak edenlerin Yahudi toplumunu tanımaları açısından çok güzel. Konsere girmekte zorluk çekmemiz hiç sıkıntı değil. Güvenlik içinde bekliyoruz.

Egemen Akalın: Yahudi Kültürü Avrupa Günü’ne her yıl katılıyorum. Galata Derneği’nin üyesiyim ve burada oturuyorum. Bu gün, her seneden daha çok katılım oldu.