7 Eylül’de Galata şenlendi

Otuz Avrupa ülkesinde ve sayısız şehirde, eş zamanlı olarak düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü; konserler, sergiler, söyleşiler, dans gösterileri ve temsili bir Yahudi düğünü ile 7 Eylül Pazar günü Galata'da adeta bir bayram havası estirdi

Toplum
10 Eylül 2008 Çarşamba

Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak, geleneksel müzik ve sanatlarını yaşadıkları ülke halkıyla paylaşmak amacını taşıyan Yahudi Kültürü Avrupa Günü; Almanya'dan Portekiz'e, Fransa'dan Rusya'ya, İngiltere'den İspanya'ya, 30 farklı Avrupa ülkesiyle aynı günde İstanbul Galata'da gerçekleştirildi. İlk olarak 1996 yılında, Fransa'nın Alsace Bölgesi'nde başlatılan, sonraki yıllarda Avrupa Yahudi Cemaatleri Konseyi (European Council of Jewish Communities) ECJC'nin öncülüğünde yayılan bu özel günün, bu yılki teması müzikti.

Bu yıl ülkemizde altıncısı düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü’ne ilgi ve katılımın önceki yıla oranla daha fazla olduğu gözlemlendi. 7 Eylül Pazar günü Galata semtinde yer alan Neve Şalom Sinagogu, İtalyan Sinagogu, İtalyan Sinagogu, Schneidertempel Sanat Merkezi, 500 Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Casa d’İtalia ve Osmanlı Bankası Müzesi kapılarını Yahudi kültür, sanat ve geleneklerini tanıtıcı konser, dinleti, söyleşi ve sergilere açtı. Etkinlikler arasından, Fast Turizm rehberliğinde Balat ve Hasköy sinagogları gezisi ile Neve Şalom Sinagogu’nda yapılan temsili düğün büyük ilgi topladı. Avrupa Yahudi Kültürü Günü'nün bu yıl Ramazan ayının ilk pazarına denk gelmesi nedeniyle, etkinlikler iki farklı kültürü buluşturmak amacıyla, Beyoğlu Evlendirme Dairesi’nde Türk Musevi Cemaati tarafından verilen bir iftar yemeği ile son buldu.