1986 terör kurbanları anıldı

1986 yılının 6 Eylül Cumartesi sabahı duasında, Neve Şalom Sinagogu’nda, Abu Nidal Örgütü’ne bağlı teröristler tarafından bomba ve makineli tüfekle açılan ateş sonucunda katledilen 22 dindaşımız bir kez daha anıldı. 2 Eylül Salı günü Aşkenaz Mezarlığı’nda gerçekleşen anma töreni duaların okunmasının ardından anıt mezarların ziyaretiyle devam etti

Toplum
3 Eylül 2008 Çarşamba

6 Eylül 1986 tarihinde, Neve Şalom Sinagogu’ndaki Şabat duasında, Abu Nidal Örgütü’ne bağlı teröristler tarafından gerçekleştirilen terör saldırısında hayatlarını kaybeden 22 dindaşımız David Behar, Aşer Ergün, Daniel D. Baruh, Eliezer Hara, Yuda L. Atalay, Dr. Moiz Şaul, Jozef Alhalel, İsak Barokas, Bensiyon Levi, Salamon Ancel, Şalom Çitone, İbrahim Ergün, İsak Gerşon, Robert İ. Özfis, Moiz Levi, Yako Matalon, Sefan Yaşenkal, Mirza Babazadeh, Rafael R. Nassimiha, Binyamin Ereskenazi ve Yuda L. Musaoğlu anısına 2 Eylül Salı günü Ulus Aşkenaz Mezarlığı Midraş’ında bir tören gerçekleşti.

Hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve sevenlerinin yanı sıra Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai ve diğer üst düzey temsilciler, Bet- Din üyeleri, cemaat idarecileri ve dindaşlar anma töreninde hazır bulundular.

Yaşamlarını kaybedenlerin anısına mum yakılmasıyla başlayan tören, Yıldırımspor Kulübü gençlerinden Levent Allovi’nin konuşmasıyla devam etti.

Allovi, İbranice “Zahor” (hatırla) sözcüğünden yola çıkarak başladığı konuşmasını: “Yahudi toplumu 3.000 senedir ayakta kalmasını belleğine borçludur. Yahudiler tarih boyunca kendi halkına yapılanları hatırlamış, unutmamıştır. Yahudiler Bet - Amigdaş’ın yıkılan duvarlarını unutmamıştır. Yahudiler Kudüs’ün Yehuda’dan yükselen yanan görüntüsünü asla hafızasından silememiştir. Yahudiler, engizisyonun işkencelerini, kan iftiralarını, pogromları, antisemitizmi, kendilerine gösterilen şiddeti ve nefreti unutmamıştır. Ancak Yahudi toplumu; geçmişini inkâr ettiği, yok saydığı, acılarını unuttuğu, anılarının unutturulduğu her anda kaybolmaya biraz daha yaklaşmıştır” sözleri ile sürdürdü.

Terörün ve nefretin hüküm sürdüğü günümüzde kimliğimizi kaybetmemenin tek yolunun dünün geleneklerini, bugünün gerçekleri ve yarının planlarıyla birleştirmekten geçtiğini belirten Allovi; “Bugün, 1986’da Neve Şalom’da kaybettiğimiz dindaşlarımızın ruhlarını yüceltirken, geride bırakılan yaşamları bir kez daha hatırlayalım. Toplumlar ancak unutmadıkları sürece yaşarlar” dedi.

Bet - Din üyelerinin okudukları duaların ardından Kadiş duasını Hahambaşı Rav İsak Haleva, ölenlerin anısına Aşkava duasını ise Hazan Araşi David Sevi okudu. Tören,   anıt mezar ziyareti ile son buldu.