Gazze’ye tekne ile gelen eylemciler “Bu sadece başlangıç” dedi

Geçen Cumartesi İsrail deniz ablukasından geçiş izni alarak Gazze Şeridi’ne gelen eylemciler Kıbrıs- Gazze Şeridi arasında sürekli tekne seferi başlatmayı ve ablukayı kırmayı planlıyorlar

Dünya
27 Ağustos 2008 Çarşamba

Geçen Cumartesi günü İsrail’in uyguladığı ablukayı özel bir izin alarak geçmeyi başaran bir grup Gazze’ye tekneyle geldi. Gazze Limanı’na tekne ile gelen eylemcilerden  Jeff Halper İsrail gazetesi The Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada Gazze-İsrail arasındaki Erez sınır kapısından geçerek İsrail tarafına geçmeyi planladığını bildirdi.

Jeff Halper diğer arkadaşlarının bir ay daha Gazze’de kalarak Kıbrıs-Gazze Şeridi arasında yardım malzemesi taşıyacak sürekli bir tekne seferi düzenleyeceklerini söyledi. Halper yaptıkları işin bir seferlik bir eylem olmadığını ve sürekli bir sefer sağlamaya çalıştıklarını ekledi.

Asıl mesleği üniversite hocalığı olan Jeff Halper, teknelerin İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukadan geçmelerini olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken asıl sınavın içeri girmek değil dışarı çıkmak olacağını söyledi. Jeff Halper Gazze’den Kıbrıs’a gidecek tekneye on Filistinli öğrenciyi alacaklarını ve onları dünyadaki diğer üniversitelere göndermeyi düşündüğünü bildirdi.

Gazze Şeridi'ne getirdiği teknelerin fazla bir insani yardım malzemesi taşımadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Halper “ Gezimiz insani yardım amaçlı değil, politik. Amacımız ablukayı kırarak İsrail’in Gazze politikasını değiştirmek.” dedi.  Halper  iki tekne ile yaptıkları bu ilk seferde eli boş gelmemek için işitme cihazları getirdiklerini, fakat bunun tek seferlik bir eylem olmadığın, daha çok tekneyi Gazze Şeridi’ne getireceklerini ve bu teknelerde daha fazla yardım malzemesi bulunacağını ekledi. Halper, “Bu iki teknenin geçmesine izin verdiler, bu yüzden üçüncü bir tekneye izin vermemeleri için bir sebep göremiyorum. Gazze Şeridi'ni dış dünyaya açmaya çalışıyoruz” dedi.

Teknelere verilen izin hafta sonu İsrail Hükümeti’nde yapılan tartışmalardan sonra verildi. İsrail Ordusu Genelkurmayı Gabi Aşkenazi teknelerin Gazze Şeridi'ne girmesinin daha sonra başka taleplere yol açacak tehlikeli bir örnek oluşturacağını söyleyip izine karşı görüş bildirdi. Fakat İsrail Başbakanlığı ve dışişleri yetkilileri Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Mısır’a, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın İsrail’e yapacağı gezi öncesinde dünya medyasının tepkisini çekmemek için teknelere izin verdiler.

Verine iznin ardından Pazar günü demeç veren İsrail savunma yetkilileri Hamas’a kaçırılan silahlarının çoğunun Mısır sınırı altında bulunan tünellerden geldiğini belirtirken,  deniz yolundan yapılan kaçakçılık teşebbüslerinin arttığına, Mısır’dan gelen bazı teknelerin yüzen kutular içinde  bıraktığı malzemelerin Gazzeli balıkçılar tarafından toplandığına dikkat çektiler. Bu yüzden de Jeff Halper’in ilk iki teknesine verdikleri izinin, her tekneye izin verecekleri anlamına gelmediklerini söylediler. Yetkililer eylemci ve yardım malzemesi taşıyan her teknenin ayrı ayrı değerlendirileceğini ve geri çevrilme şanslarının da yüksek olduğunu belirttiler.  Bunun yanı sıra eylemcilerin Gazze Şeridi’nden ayrılmak için henüz resmi bir izin istemediklerini, Erez Sınır Geçidi veya deniz yolu ile Gazze’den çıktıklarında sorgulanacaklarını da bildirdiler.

Savunma yetkilileri her ne olursa olsun ablukayı kaldırmayı ve Gazze Limanını açmayı düşünmediklerini, Gazze Şeridi'ne  gelen insani yardımların kara yolu ve sınır kapıları üzerinden gerçekleştirilebildiğini hatırlattılar.