Kısa kısa...

Dünya
27 Ağustos 2008 Çarşamba

İsrail Polisi kayıp kız için halktan yardım istedi

İsrail Polisi, Mayıs ayında kaybolan dört yaşındaki Rose’u bulabilmek için halkan yardım istedi. Resmi medyaya dağıtılan küçük kızın fiziksel özellikleri, 80cm. boyunda, açık kahverengi saçlı, mavi gözlü olarak belirtildi. Polis, küçük kızın üç aydan uzun bir süredir kayıp olmasına rağmen yakınlarının polise ancak iki hafta önce başvurduğu açıkladı. Bu gecikmenin nedeni hakkında bir açıklama yapılmazken, olayla ilgili birçok detay da araştırmanın güvenliği açısında kamuoyundan gizli tutuldu. Netanya’da kaybolan küçük kız için yardımcı olabileceklere irtibat telefonları oluşturuldu.

Hayfa’da petrol şirketlerini ‘hava kirliliği’ davası

İsrail Çevre Bakanlığı Hukuk Bölümü, Hayfa şehrinin hava kirliliği için önde gelen üç petrol şirketine dava açtı. Delek, Paz ve Sonol şirketlerine karşı açılan davanın daha önceden kendilerine yapılan güvenlik önlemlerinin uyarılarının zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle olduğu açıklandı. Çevre Bakanlığı, üç firmanın Hayfa’daki depolarına sızıntıyı önleyici sistemler uygulaması için bir süre tanımıştı. Firmalar gaz halindeki sızıntıları önlemek için koruyucu sistemleri eninde sonunda uyguladı ancak, bakanlığın kendilerine tanıdığı süreyi ortalama iki yıl kadar geciktirdiler. Bakanlıktan yapılan açıklamada bu güvenlik ihlallerinin şirketlerin çalışma ruhsatlarını tehlikeye soktuğu belirtilirken, davaya bakacak olan Tel Aviv mahkemesi savcısı bunun dünyada bir ilk olduğunu dile getirdi.

Berlin’de Holokost Anıtı’na Neo Nazi saldırı

Berlin Holokost Anıtı da vandalizm kurbanı oldu. Alman Polisi, 2.Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden altı milyon Yahudi’nin anısına yapılan anıtın üzerine, Nazilerin sembolü olan gamalı haçların çizildiğini açıkladı. İlk olarak güvenlik görevlileri tarafından tespit edilen gamalı haçların kırmızı ve siyah renkte olduğu ve toplam on bir adet olduğu bildirildi. Büyüklükleri 20 ile 60 cm. arasında değişen haçların hemen temizlendiği dile getirildi. 2005 yılında açılan Holokost Anıtı’na giriş serbest.  Bu nedenle anıt, açıldığı günden itibaren birkaç kez benzeri saldırı ile karşılaştı.

NY’da 500 bin dolarlık Tora ruloları çalındı

New York-Queensborough’daki bir sinagogdan tarihi değeri bulunan toplam sekiz adet Tora rulosunun çalındığı belirtildi. Çalınan ruloların değerinin yaklaşık beş yüz bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.  New York Polisi, Kew Gardens Hills’deki Yahudi Merkezi’nden çalınan rulolarla ilgili olarak soruşturmanın devam ettiğini belirtirken, merkezin çalışanı Marilyn Bagley Tora’ların geçen hafta kullanıldığını, eksikliğinin de Cumartesi sabahki törenden kısa bir süre sonra hahamlar tarafından fark edildiğini açıkladı.  Bagley, cemaat üyelerinin büyük çoğunluğunun Holokost kurtulanı olduğunu ve tarihi ruloları ailelerine adadıklarını belirtti.