Yüksek mahkeme Filistinliler lehine karar aldı

İsrail Yüksek Mahkemesi güvenlik bariyerinin Filistinliler lehine yeniden inşasına karar verdi. Bu karar doğrultusunda güvenlik duvarı Kudüs’ün yakınlarında inşa edilecek ve Filistin topraklarının büyük bir bölümüne dokunulmayacak

Dünya
27 Ağustos 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak, güvenlik duvarının yeniden inşasına karar vererek bariyerin Kudüs’ün yakınlarında yapılacağını söyledi. Bu karar doğrultusunda 4000 dönümlük toprak Filistinliler tarafında kalacak. İsrail Yüksek Mahkemesi de bu kararı destekledi. Bu kararın alınmasında en büyük etken Abu Dis ve Suahra yerleşim yerleşimlerinden gelen istekler oldu. Yerleşim sakinleri eski planın değiştirilip duvar inşasının yeni bir yoldan geçmesi için devlete teklifte bulundular.

Devlet görevlisi Gilad Şirman yeni yolun henüz belirlenmediğini ancak gereken değişikliklerin Filistinliler lehine yapılacağını bildirdi. Diğer yandan yeni yolun Maaleh Adumim’in batısından geçmesi bölge sakinlerini tedirginliğe uğrattı. Maaleh Adumim Belediye Başkanı Benny Kashriel bu durumdan hoşnut olmadıklarını ve görevi pek yakında sona erecek olan Ehud Olmert’in böyle dramatik değişiklikler yapmaya hakki olmadığını dile getirdi. Bu konuda her türlü merciye başvurup güvenlik duvarı planının değiştirilmemesi için çaba göstereceklerini sözlerine ekledi.

Savunma Bakanlığı duvar ile ilgili tüm karşıtlıklara rağmen duvarın çok daha önceden Maalim Adumim’in yakınlarında inşasına başlandığını ve bariyerin yalnızca birkaç kilometre daha yeni yola yaklaştırılacağını bildirdi.