Fransa’dan Suriye’ye ‘sıcak’ ziyaret

Fransa, uzun süredir diplomatik ambargo uyguladığı Suriye ile ilişkilerini yeniden canlandırıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner’in bu amaçla gerçekleştirdiği Şam ziyareti özellikle Ortadoğu’da ilgiyle izleniyor

Dünya
27 Ağustos 2008 Çarşamba

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in Suriye’nin başkenti Şam’a yaptığı ziyaret, özellikle İsrail tarafından büyük ilgi ile takip ediliyor. İsrail, Kouchner’in Şam’a ‘İran’dan uzak dur’ ve ‘Hizbullah’a silah transferini durdur’

Kouchner, Suriye’ye kısa süreli bir Beyrut ziyaretinin ardından pazartesi sabahı vardı. Fransız Bakan, yolculuğu sırasında gazetecilerle yaptığı görüşmelerde Şam Yönetimi’ne “Fransa-Suriye ilişkilerinin geleceği, Lübnan-Suriye ilişkilerine bağlı olacaktır” mesajını vereceğini açıkladı.

Kouchner ziyareti, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin eylül ayında Suriye’ye gerçekleştireceği ziyaretin ön hazırlığı olarak nitelendirildi. Sarkozy’nin Şam ziyareti ise, üç yıl önce Lübnan eski Başbakanı Hariri’nin öldürülmesinin ardından donma noktasına gelen Fransa-Suriye ilişkilerini yeniden başlatacak dönüm noktası olarak görülüyor.Dışişleri Bakanı Kouchner de, Hariri’nin öldürülmesinden bu yana Suriye’ye gelen en yüksek rütbeli Fransız diplomat.

İsrailli yetkililer, Fransa’nın Suriye’ye yönelik uyguladığı politik ambargoyu kaldırmaya karar vermesinin ardında çeşitli nedenler olduğunu belirtti. İlk neden olarak, Suriye Devlet Başkanı Başer Esad,’ı Temmuz ayında Fransa’daki Akdeniz Birliği Toplantısı’nda katılımından dolayı ödüllendirmek olarak gösteriliyor. Esad’ın toplantıya katılımı, İsrail’in varlığı nedeniyle tedirgin olan Arap ülkelerinin de Akdeniz Birliği Konferansı’nda katılmasına yardımcı olmuştu.

Fransız meslektaşı Bernard Kouchner ile görüştükten sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, İsrail-Suriye barışına da değindi. Muallim, birkaç tur görüşme yapılmasına rağmen, İsrail ile yürütülen dolaylı barış görüşmelerinde somut hiçbir başarı elde edilemediğini belirtti. Muallim, Türkiye arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerin, ‘doğrudan görüşme’ aşamasına dahi gelemediğini, bu durumun üzüntü verdiğini dile getirdi. Ancak iki tarafında önemli konuları çözüme kavuşturmak için ciddi olduğunun altını çizen Suriyeli Bakan, beşinci tur görüşmelerin önümüzdeki hafta Türkiye’de gerçekleşeceğini açıkladı. Basın toplantısında konuşan Fransız Bakan da, tarafların talep etmesi üzerine görüşmelere yardımcı olabileceğini belirtti. Şam Yönetimi ise daha önce yaptığı açıklamalarda, barış görüşmelerinde ABD’nin aktif olarak yer almasını istediğini belirtmiş, ancak Bush Yönetimi bu yönde hiçbir adım atmamıştı.

İsrail-Suriye barış görüşmelerinde ana sorunu toprak ve sınır uzlaşı oluşturuyor. Suriye, İsrail’in Golan Tepeleri’nden tamamen çekilmesini isterken, İsrail bunun karşılığında Şam Yönetimi’nin Hamas ve Hizbullah’la olan ilişkilerini sona erdirmesini istiyor.