Rice yeniden İsrail’de

İsrail’in Filistinli tutukluları serbest bırakmasının hemen ardından bir günlük bir ziyaret için bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Rice, İsrail’in bu hareketini ‘iyi niyet göstergesi’ olarak nitelendirdi

Dünya
27 Ağustos 2008 Çarşamba

İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerine ivme kazandırmak amacıyla 24 saatlik bir ziyaret için Pazartesi günü İsrail’e gelen Amerika Birleşik Devleti Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eylül ayının ortasına kadar ortak bir ‘ara dönem’ belgesine imza atmanın mümkün olacağını düşünmediğini belirtti. Uçak yolculuğu boyunca gazetecilere görüşlerini belirten Rice, “Şu anda önemli olan konu olgunlaşmadan bir sonuca varmak değil, ileriye doğru ilerlemektir,” dedi. “Halen aynı amaç üzerinde çalışıyoruz,” diyen Rice sene sonuna kadar bir anlaşmaya varmak için çalışacaklarını vurguladı.

Condoleezza Rice, İsrail’e varmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya geldi. Livni’nin eylül ayında bir ‘ara-dönem’ belgesi yayımlamaya karşı olduğu biliniyordu. Geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklama yapan Livni, “Şu anda farklılıkları kapatmak için kurulacak köprüler çok sağlam olmayabilir. Sağlam olmayan köprüler de asıl hedefimize ulaşırken anlaşmazlıklara neden olabilir” diyerek eylül ayında ortak bir belge imzalamaya karşı olduğunu açıklamıştı.

Rice ile görüşmesinin ardından Livni, ilk kez geçen sene Annapolis’de kararlaştırıldığı gibi ‘sene sonunda bir barış anlaşmasına varılabileceğinin’ sinyallerini verdi.

Livni ile görüşmesinin ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın evine akşam yemeğine giden Rice, burada da nükleer İran konusunu gündeme getirdi. Barak, nükleer bir İran’ın İsrail tarafından kesinlikle kabul edilmeyeceğini vurgularken, hiçbir önlemin veya hareketin göz ardı edilmediğini de ekledi.

İsrail’in hapishanelerinde tutuklu bulunan 198 Filistinli mahkumu serbest bırakmasını öven Rice “Hiç şüphe yok ki bu konu Filistinliler için çok önemli, çünkü Abbas her görüşmede bu konuyu gündeme getiriyor.Filistinliler için bu kadar önemli bir şeyin gerçekleşmesi, İsrail’in gösterebileceği en büyük iyi niyet işaretidir,” dedi.

Konuk bakan Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert Salı günü sabah kahvaltısında bir araya geldi. Görüşme sonrası, İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Başbakan Olmert ile Dışişleri Bakanı Rice, İsrail ve Filistinliler arasında 2008 yılı sonu itibariyle bir anlaşmaya varılacağı inancını paylaşıyorlar” ifadesine yer verildi. Rice Olmert ile görüşmesinin ardından Mahmut Abbas ile bir araya gelmek için Ramallah’a geçti.