İsrail 198 Filistinliyi serbest bıraktı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Ortadoğu’ya düzenlediği son gezinin başlamasından saatler önce İsrail, hapishanelerinde tutuklu bulunan 198 Filistinliyi serbest bıraktı. Abbas, “tüm tutuklular serbest kalmadan barış yok” dedi

Dünya
27 Ağustos 2008 Çarşamba

İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinli mahkûmlardan 198’i geçtiğimiz hafta serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Filistinliler arasında Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi üyesi Said El Ataba da yer alıyor. 1977 yılında bir İsrail pazarına gerçekleştirilen bombalı saldırının lideri olmak suçundan ömür boyu hapis cezası ile 31 yıldır tutuklu bulunan Ataba, en uzun süredir İsrail’de tutuklu mahkûm özelliğini taşıyordu.

Söz konusu salıverilmenin Filistin lideri Mahmut Abbas’ı güçlendirmek amacıyla gerçekleştiği belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanı Rice, bu gelişmenin Filistinliler için büyük önem taşıdığını ve açık bir şekilde iyi niyet göstergesi olduğunu belirtti.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, serbest bırakılan Filistinli tutuklular arasında İsrailli sivillerin öldüğü saldırıları gerçekleştiren isimlerin de bulunduğunu ve bu kararın kolay alınmadığını açıkladı.

Rice tarafların yılsonuna kadar belirlenen seviyeye ulaşmalarının mümkün gözükmediğini, ancak iki tarafın da barış hedefinden sapmamasının iyi bir sonuç olduğunu belirtti.