Bir Yahudi aile Picasso’larını geri istiyor

Nazi döneminde Picasso tabloları kaybolan Almanyalı bir Yahudi ailesinin mirasçıları, günümüzde New York müzelerinde yer alan söz konusu tabloların aileye geri verilmesini istiyor

Kültür
20 Ağustos 2008 Çarşamba

Der Spiegel Dergisi’nde yer alan bir habere göre; Almanya’da Yahudi bir bankacı aile, Naziler tarafından el konulan ve bugün New York müzelerinde yer alan yaklaşık 400 milyon Dolar değerindeki iki Picasso tablosunun iade edilmesini talep ediyor.

Mendelssohn-Bartholdy ailesinin sözcüsü Julius Schoeps, haftalık Der Spiegel Dergisi’ne yaptığı açıklamada; “Bu bir adalet sorunu” ifadesini kullandı.

Paul von Mendelssohn-Bartholdy’nin mirasçıları, Almanya’daki Nazi döneminde her biri 200 milyon Dolarlık tablolarının ellerinden alındığını ileri sürmekteler. Mirasçılar, Museum of Modern Art’ta bulunan “Boy Leading a Horse” (1905-1906) adlı eser ile Guggenheim’de yer alan “Le Moulin de la Galette” (1900) adlı tablonun aileye iade edilmesini talep ediyorlar.

İlgili müzeler ailenin bu talebini reddettiler. Ayrıca Mendelssohn-Bartholdy ailesinin sözcüsü Julius Schoeps’ten şikayette bulundular. Der Spiegel, bu anlaşmazlığın New York’ta yargıya taşınacağını duyurdu.