Buchenwald’a ilk giren ABD askeri yaşamını yitirdi

Amerikalı savaş kahramanı James Hoyt, Bronz Yıldız Madalyası ile ödüllendirildiğinde, Buchenwald Toplama Kampı’na girdikten sonra kâbuslar gördüğünü açıklamıştı

Nelly BAROKAS Kültür
20 Ağustos 2008 Çarşamba

II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Buchenwald Toplama Kampı’na ulaşan 4 Amerikalı askerden biri olan James Hoyt vefat etti. Hoyt’un karısı Doris, eşinin  Iowa’nın kırsal Oxford bölgesindeki evlerinde uykusunda yaşama veda ettiğini açıkladı. 83 yaşında ölen Hoyt’un ölüm nedeni hemen tespit edilemedi.

Hoyt, II. Dünya Savaşı’nda ABD ordusunun 6. Zırhlı Bölümü’ndeki görevi nedeniyle Bronz Yıldız Madalyası aldı. II. Dünya Savaşı süresince ABD birliklerinin girdiği  en kanlı savaşta çarpıştı.

Nazi Almanya’sı tarafından inşa edilen en büyük toplama kamplarından biri olan Buchenwald 1945 Nisan ayında kurtarıldı. 1937- 1945 seneleri arasında Buchenwald’da tahmini 56.000 esir yaşamını kaybetti.

2005 yılında kendisiyle yapılan söyleşide Hoyt binlerce cansız bedenin yığın halinde yükseldiğine tanık olduğunu söyledi. Sadece tıbbi araştırmalar nedeniyle  canlı insanlardan alınan kalpleri de gördüğünü açıklayan Holt böyle bir dehşete tanık olmanın kişiyi değiştirdiğini ifade etti.

Yaşadıklarından dolayı korkunç rüyalar gören Holt, savaş gazilerinin tedavi olduğu hastanede psikolojik tedavi gördüğünü söyledi.

Oxford bölgesinin sakinleri ile röportaj yapılarak ve fotoğrafları çekilerek yaşamlarının aktarıldığı Oxford Projesinin bir parçası olarak  Holt’la röportaj yapıldı.

Hoyt savaştan sonra Oxford’a dönmüş ve 30 yılı aşkın bir süre Amerikan Posta Servisi’nde çalışmış ve 1992 yılında emekli olmuştu. Doris Hoyt 59 yıllık eşinin II. Dünya Savaşı ile ilgili çok nadir konuştuğunu, aradan uzun bir süre geçtikten sonra kocasının yaşamına ait bazı şeyleri öğrendiğini, o zamana dek Hoyt’un her şeyi sakladığını ifade etti.