kısa kısa...

Dünya
20 Ağustos 2008 Çarşamba

Empire State’den Olimpiyat Oyunları’na renkli kutlama

New York’daki Empire State Binası, olimpiyatlara katılan ülkeleri onurlandırmak için ülkelerin bayraklarının renkleriyle ışıklandırılıyor. 7-24 Ağustos tarihleri arasında süreceği belirtilen bu etkinlikte binanın dört cephesi toplam 66 ülkenin bayraklarının renkleriyle aydınlatılacak.

Pazartesi gecesi binanın kuzey cephesi Türk bayrağını ‘kırmızı-beyaz-kırmızı’ renkleriyle ışıklandırılırken diğer cepheleri de İsrail bayrağının (mavi-beyaz-mavi), Kuzey Kore bayrağının (kırmızı-mavi-beyaz) ve İrlanda bayrağının (turuncu-beyaz-yeşil) renkleriyle ışıklandırıldı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada etkinliğin “birlik ve sportmenliğin sergilendiği olimpiyatlarda yarışmak için gece gündüz çalışan sporcuları onurlandırma” amacı taşıdığını belirtilirken, 7 Ağustos’ta ABD’nin bayrak renkleri, son gün 24 Ağustos’ta da ev sahibi Çin’in bayrak renkleri ile ışıklandırılacağı notu yer aldı.

İsrailli gazeteci Gürcistan’da yaralandı

Gürcistan’daki gelişmeleri takip etmek için Gori’ye giden İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahranot’un muhabiri, süregelen çatışmalar sırasında yaralandı. Tsadok Yehezkeli adlı muhabirin göğsünden ve omzundan yaralandığı, durumunun ağır olduğu ve Tiflis’de bir hastanede tedavi altına alındığı belirtildi. Yediot Ahranot, konuyla ilgili yaptığı açıklamada muhabirinin tedavisini katkıda bulunması için iki İsrailli doktoru Gürcistan’a gönderdiklerini açıkladı.

Fransa’da antisemit ürünler satan dükkan sahibi tutuklandı

Fransız polisi, üzerinde antisemit sloganlar basılı t-shirtler sattığını belirlediği bir dükkanın sahibini ve bir çalışanını tutukladı. Paris’in Belleville bölgesinde yer alan dükkandaki ürünlerin üzerinde, 1940’lı yıllardan kalma Almanca ve Polonya dilindeki antisemit söylem ve sloganların yer aldığı bildirildi.

Konu, Agence France Press(AFP)’in bir muhabirinin dükkanda bu sloganların yer aldığı beş adet t-shirt’e rastlamasının ardından Ulusal Antisemitizmle Mücadele Bürosu’nun şikayet etmesi ile polise intikal etti.

Ulusal Antisemitizmle Mücadele Bürosu Başkanı Sammy Ghozlan, konun önemini belirtirken aynı yöredeki Belleville Parkı’nda da Yahudi gençlerin antisemit gruplar tarafından rahatsız edildiğini dile getirdi. Ghozlan, dükkanın kapatılmasını gerektiğini savunurken, dükkanın satış asistanı bu t-shirtlerden ellerinden çok az sayıda bulunduğunu, hepsinin tek bir müşteri tarafından satın alındığını, kendilerinin de ürünlerin üzerindeki yazıların anlamını bilmediklerini vurguladı.