İtalya, Filistinli terör örgütlerine destek çıktı

Dünya
20 Ağustos 2008 Çarşamba

İtalya’da yayınlanan ulusal bir gazete olan Corrie della Sera’da İtalya eski Devlet Başkanı Francesco Cossiga’nın yazdığı bir makalede İtalya Yönetimi’nin Filistinli terör örgütlerinin ülke içinde serbestçe hareket etmesine izin verdiğini itiraf etti. Teröristlerin İtalya’da eylem yapmamalarına karşın özgürce davranabileceklerine dair hükümetten izin aldığını belirten Cossiga bu konuyu makalesinde, “İtalyan Hükümeti ile Popular Front for the Liberation of Palestine gibi organizasyonlar arasında ‘bana zarar verme, ben de sana vermeyeyim’ felsefesine dayalı bir anlaşma olduğunu her zaman biliyordum” sözleriyle ifade etti.

Cossiga, anlaşmanın İtalya eski Başbakanı Aldo Moro tarafından yürütüldüğünü ve birçok kişiden destek aldığını ifade etti. Cossiga ayrıca anlaşmaya göre Filistinli kuruluşlarının İtalya’da üsler kurabileceklerini, ülkeye serbest olarak girip çıkabileceklerini ve gizli servisler tarafından korundukları için hiçbir sınırda güvenlikten geçmeyeceklerini belirtti.

Makalede, Cossiga’nın içişleri bakanlığı görevini yürüttüğü sırada Filistinli terör örgütü üyelerinin evlerinde ağır silahlar taşıdıkları ve Arap Birliği tarafından korundukları ifade edildi.

Fakat anlaşmanın gerekleri zaman zaman sekteye uğradı. 2 Ağustos 1980’de Bologna’da bir tren istasyonunda meydana gelen patlamanın ardından 85 kişi hayatını kaybederken, 200’den fazla kişi ağır yaralandı. Cossiga ise makalesinde patlamanın ‘bir iş kazası’ sonucu meydana gelmiş olabileceğini yazdı.