Ortak tatbikat dokuzuncu kez start aldı

Türkiye-İsrail ve ABD’nin her yıl düzenlediği Akdeniz ortak arama ve kurtarma tatbikatı bu sene de 19-21 Ağustos’ta gerçekleşiyor. Tatbikatın başlama noktası Hayfa Limanı

Dünya
20 Ağustos 2008 Çarşamba

Türkiye, İsrail ve Amerika Birleşik Devleti’nin ortak katılımıyla her yıl gerçekleşen arama ve kurtarma tatbikatı bu yıl da start aldı. Ortak tatbikata katılacak Türk donanmasına ait iki gemi 18 Ağustos’ta Hayfa Limanı’na ulaştı. 19-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen ortak tatbikatın bu yıl dokuzuncusunun düzenlendiği açıklandı.

Tatbikatla ilgili olarak Hayfa’daki İsrail Donanma Üssü’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan İsrail Komutanlarından Yoav Abergeil, ‘Güvenilir Denizkızı’ tatbikatının amacının doğal afetler veya terör saldırılarına maruz kalan denizdeki hedefleri kurtarmak için işbirliği olduğunu söyledi. Abergeil, amaçlarının kesinlikle savaş gösterisi olmadığını, insani bir amaçla bir araya geldiklerinin altını çizerken deniz trafiğinin de yoğun olduğu Akdeniz’deki diğer ülkeleri de gözlemci ya da katılımcı olmaya davet etti.

Tatbikatı İsrailli komutan İlan Srigyi yönetirken, kurtarma timlerinin yanı sıra helikopterlerin de yer alacağını belirtti. Türkiye ise üçlü ortak tatbikata Gökçeada fırkatyni ve Bandırma korveti ile katıldı.