İsrail’deki Türkiyeliler, Türk diplomatları onurlandırmak için tanıklar arıyor

Wallenberg Vakfı ile İsrail’deki Türkiyeliler Birliği işbirliğinde başlatılan bir girişimle, Nazi soykırımında Yahudileri kurtaran Türk diplomatların çabalarını ve kahramanlıklarını ortaya çıkarmak amacıyla araştırmalar yapılıyor. Toplanacak bilgi ve belgeler sayesinde yaşam kurtardıkları kanıtlanacak Türk diplomatların onurlandırılması hedefleniyor

Dünya
20 Ağustos 2008 Çarşamba

Türk diplomatlar unutulmadı

Wallenberg Vakfı, II. Dünya Savaşı’nda Yahudileri ölümden kurtaran İsveçli Diplomat Raoul Wallenberg anısına kurulmuş uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. Vakıf,  Yahudileri kurtaran diplomatları ortaya çıkarmayı ve onurlandırılmalarını sağlamayı amaçlıyor. Elli yıllık geçmişi olan İsrail’deki Türkiyeliler Birliği, Türkiye’den göç etmiş Yahudilerin kurduğu bir vakıf.

Raoul Wallenberg Vakfı ile İsrail’deki Türkiyeliler Birliği işbirliğinde başlatılan bir girişimle, Nazi soykırımında Yahudileri kurtaran Türk diplomatların çabalarını ve kahramanlıklarını ortaya çıkarmak amacıyla araştırmalar yapılıyor. Yad Vaşem Holokost Müzesi tarafından onurlandırılan Başkonsolos Selahattin Ülkümen dışında, özellikle savaş döneminde Fransa’daki görevleri sırasında birçok Türk diplomatın Yahudileri ölümden kurtardığı biliniyor. Ancak bu diplomatların, Yad Vaşem Holokost Müzesi tarafından Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırılmaları için üç tanığa ihtiyaç duyuluyor.

Wallenberg Vakfı ile İsrail’deki Türkiyeliler Birliği’nin ortak araştırması, Büyükelçi Behiç Erkin, Necdet Kent, Namık Kemal Yolga, Fikret Şefik Özdoğancı, Bedii Arbel ve Fuat Carım gibi diplomatların özveriyle yaşam kurtardıklarını kanıtlamayı hedefliyor. Toplanacak bilgi, tanık ifadeleri ve belgeler değerlendirilerek Türk diplomatlarına hak ettikleri onurun verilmesi sağlanacak.

Wallenberg Vakfı ile İsrail’deki Türkiyeliler Birliği, Türk diplomatların yardımlarıyla kurtulmuş kişi ve ailelerine veya bu konuya ilişkin bilgi sahibi olanlara çağrı yapıyor.