Olimpiyat Oyunları’ndan kısa kısa

Dünya
13 Ağustos 2008 Çarşamba

İranlı yüzücü son anda çekildi

Pekin Olimpiyatları’na katılan İranlı yüzücü Muhammed Alirezaei, İsrailli yüzücü Tom Beeri ile yarışacağı yarıştan çekildi. Daha önce de benzer boykotlarla gündeme gelen İran, yarışma öncesinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne bu tür bir girişimin olmayacağı sözünü vermişti. İran Ulusal Olimpiyat Komitesi Sekreteri Ali Kafashian İran ile İsrailli sporcunun yarışacağı müsabaka ile ilgili “Yüz yüze gelmeyecekleri için sorun olmayacak, katılacağız,” demişti.

Müsabakanın ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İran Milli Komitesi’nden acil bir açıklama istedi. Yapılan açıklamada İranlı sporcunun siyasi nedenlerle değil, aniden ortaya çıkan hastalığı nedeniyle katılmadığı belirtildi.

İranlı sporcular 1979 yılından beri İsrailli rakipleri ile yarışmıyorlar. 2004 Atina’da İranlı dünya şampiyonu ve olimpiyatta da altın madalya alması beklenen judocu Arash Miresmaeili, İsrailli rakibinin karşısına çıkmayı reddetmiş, bu nedenle kaybetmiş olduğu altın madalya ödülü olan beş bin doları İran eski cumhurbaşkanı Hatemi’den almıştı.

 

Babasını kaybeden İsrailli yüzücü rekor kırdı

İsrailli yüzücü Alon Mendel, babasının bir kaza sonucu hayatını kaybetmesinden sadece bir hafta sonra katıldığı yarışta İsrail rekoru kırdı. 200 metre kelebek dalında yüzen ve 1:59.27 ile İsrail rekoru kıran Mendel, yarışta dördüncü, genel klasmanda ise 28. olabildi ve bir sonraki tura katılma hakkını kaybetti.

Yarış sonrasında yaptığı açıklamada Mendel, “Yüzerken hep babamı düşündüm. Babamın burada olup beni seyrettiğini hayal ettim,” dedi.

Mendel, Perşembe günü de 100 metre kelebek yarışına katılacak ve yarışmanın bitiminden iki saat sonra da babasının cenazesine katılmak için İsrail uçağına binecek.