Tatil beldelerinde belediye ödenekleri artmalı

Devletin tatil beldelerine verdiği kışlık ödenekler yeterli olmuyor. Büyükada Sinagogu Vakfı Başkanı Lazar Levi sizleri adada oy kullanmaya davet ediyor

Toplum
13 Ağustos 2008 Çarşamba

İÇ HABERLER

Son yıllarda okulların yaz  tatillerini dört aydan iki-iki buçuk aya düşürmesi, ayrıca cemaat mensuplarının bir kısmının bahçeli-havuzlu sitelere taşınması, diğer bir bölümünün ise yazlarını Bodrum, Çeşme, Göcek gibi Ege’nin tatil beldelerinde geçirmeleri bir yandan adaya gelenlerin sayısında bir azalmaya neden olurken, diğer yandan  sadece iki buçuk- üç ay hizmet veren Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu’na yapılan bağışların da azalmasına neden oluyor.

Aynı paralelliği adalar genelinde de görmek mümkün. Özellikle yerel seçimlerde oy kullananların sayısının onbinler civarında seyretmesinden dolayı, adaların resmen almış olduğu istihkakların da giderek azalmasına neden olmaktadır.

Bu konuda Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Vakfı Başkanı Lazar Yakar Levi’nin görüşlerine başvurduk.

 

Günümüzde  yaz aylarını  adada geçirme süresi yaklaşık iki buçuk aya düştü. Sinagog Vakfı olarak bunun size yansıması nasıl oluyor?

Buna iki başlık altında yanıt verebiliriz. Eskiye oranla sinagog mecburen daha kısa süre açık kalıyor. Okullara bağlı olarak haziran ayı ortasında açıyor, çoğunlukla da Kipur sonrası kapatıyoruz. Sinagoglara gelen kişi adedinde belirli bir düşüş yaşanıyor. Okulların geç kapanması erken açılması adaya gelenlerin sayısının azalmasına bir etken. Bu bağlı olarak çocuklarıyla ikamet edenlerin de adada bulunma sürelerinde azalma-kısalma yaşanıyor. Diğer illerdeki tatil beldeleri de adaya rakip oluşturuyor. Ayrıca ekonomik zorlukları da neden olarak gösterebiliriz. Geçmiş yıllarda sinagogda oturmak için yer bulamazdı… Sevindirici olarak yeni- genç simalar görüyoruz.

 

Bildiği üzere adalarda yerleşik nüfus oldukça az. Yaz mevsimini adada geçiren halkın daha iyi hizmet alabilmesi  konusunda ne düşünüyorsunuz?

Konuya daha genel bakmak gerekiyor adada yerleşik olarak 10 bin kadar bir nüfustan söz ediliyor. Yaz aylarında bu rakam 150 bin civarına çıkıyor. Belediyeler bu yerleşik düzene göre ödenek alıyorlar. Bunun çaresi yaz aylarında adalara gelenlerin  ikamet adreslerini adalara taşımaları. Fırsat buldukça bunu dile getiriyoruz. Bu aslında sadece adalar ilçesinin sorunu değil. Bütün tatil beldelerinin sorunu. Kesin çözümü meclisten geçecek yasa düzeltmesi ile olacaktır. Devlet büyüklerimiz turist bölgelerin ve beldelerin durumunu göz önüne alarak belediyelerin ödeneklerini arttırmalı.

Benim yazlarını adada geçiren ve daha düzeyli hizmet bekleyen toplum mensuplarının aile fertlerinden bir bireyin T.C. kimlik numarasıyla Adalar Nüfus Müdürlüğü’ne  giderek ve beyanda bulunarak yerel seçimlerde oylarını adalarda kullanmalarını öneriyorum.