Ahmedinecad ziyaretine İsrail’den tepki

İsrail, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın 14 Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarete resmi tepki gösterdi. İsrail resmi makamlarından yapılan açıklamada, İsrail’in haritadan silinmesini açık bir şekilde ifade eden ve Holokost’u inkar eden bir liderin Türkiye’ye davet edilmesinden dolayı üzgün oldukları belirtildi

Dünya
13 Ağustos 2008 Çarşamba

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın 14 Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarete İsrail’den resmi tepki geldi. İsrail, Tel Aviv ve Ankara’da yaptığı diplomatik girişimlerle Ahmedinecad ziyaretinden duyduğu rahatsızlığı Türkiye’ye iletti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafi Barak, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan ile özellikle bu konuda yaptığı görüşmede; İran’a nükleer faaliyetleri nedeniyle verilen süre dolmasına rağmen, Ahmedinecad’ın Türkiye’ye davet edilmesini anlamakta güçlük çektiklerini vurguladı.

Barak, Büyükelçi Tan’a; “İran uluslararası alanda dışlanmanın eşiğine gelirken, bu ziyaret nedeniyle Türkiye, İran’a meşruluk kazandırmış oluyor” sözleri ile İsrail’in görüşünü iletti.

Müsteşar Yardımcısı Rafi Barak ayrıca; “İsrail’in haritadan silinmesini açık şekilde ifade eden ve Holokost’u inkar eden bir liderin Türkiye’ye davet edilmesinden dolayı çok üzgünüz. Bu üzüntümüzün ve tepkimizin Türk Hükümeti’ne iletilmesini istiyoruz” dedi.

Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’nin bölgede bir gerginlik ortamının yaratılmasını önlemeye çalıştığını, İran sorununun diyalog ortamında çözülmesini arzu ettiğini ve Ahmedinecad’ın bu amaçla davet edildiğini söyledi.

İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Gaby Levy de, İsrail’in rahatsızlığını Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na iletti.

İsrail medyası, Türkiye Hükümet’i yetkilileri ile İstanbul ve Ankara’da görüşmelerde bulunacak olan Mahmud Ahmedinecad’ın Anıtkabir’i ziyaret etmeyi reddettiği haberine de yer verdi.