Beijing’de Yahudi sporcular

ABD’de yayımlanan The Forward dergisi önümüzdeki günlerde Pekin’de başlayacak Olimpiyat oyunlarına katılan Yahudi sporculara özel bir yer ayırdı

Kültür
6 Ağustos 2008 Çarşamba

New York’da yayımlanan Yahudi haftalık dergisi The Forward, ABD, Avusturya, Kanada, Şili, Avusturya, Almanya, Arjantin, İngiltere ve İsrail’den, Pekin Olimpiyatları’na katılacak Yahudi sporcularına yer verdi.

The Forward’ın editörü Jane Eisner, dergide Yahudi sporcuların yaşam öykülerinin ve Olimpiyatlara hazırlık çalışmalarının anlatıldığını söyledi. Ayrıca, “The Forward’ın, bu sporculardan yola çıkarak Yahudilerin sporla ilişkisine, Yahudilerle Çin ilişkisine ve çeşitli görüşlere yer vererek Pekin Olimpiyatları’na farklı bir açıdan yaklaşacağını” ifade etti.

ABD’den katılan Yahudi atletler arasında beş kez Olimpiyatlara katılmış yüzücü Dara Torres bulunuyor. Torres, karışık ve serbestte 50 metre dalında yarışacak. 1984’te katıldığı ilk Olimpiyatlardan bu yana dördü altın, dokuz madalya kazandı.

Maraton koşucusu Jason Lezak, Olimpiyatlardan iki altın madalya ve üç dünya rekoru sahibi. ABD’nin ünlü kadın maratoncusu Deena Kastor, 2004 Olimpiyatlarında bronz madalya kazandı.

Sırıkla yüksek atlamada Jillian Schwartz, 2004 Atina Olimpiyatlarında ABD kafilesinde yer aldı.

Rami Zur ise kayak ekibinde üçüncü kez Olimpiyatlara katılıyor. ABD dışındaki Yahudi sporculardan biri Almanya’dan yüzücü Sarah Poewe’nin, ülkesinde ve Avrupa’da kırılmış rekorları var. Red Sox takımı eski oyuncusu Adam Stern, Olimpiyatlarda Kanada basketbol takımında yer alacak.

Avusturyalı yüzücü Maxim Podoprigora, 2000 ve 2004 Olimpiyatlarına katıldı.

Şilili tenisçi Nicolas Massu, 2004 Olimpiyatlarında tek ve çiftlerde altın madalya kazandı.

Masa tenisi sporcusu David Zalcberg, İsrail’de tıp eğitimini tamamlıyor. Joanna Ankier, disk atmada İngiltere’nin 1500 ve 3000 metre rekorlarını elinde tutuyor.

İsrailli atletler arasında Andy Ram ile Yoni Erlich bulunuyor. Judo dalında bronz madalya sahibi Ariel Zeevi yeniden İsrail takımında yer alacak. Sırıkla yüksek atlama şampiyonu Alex Averbuch ile Olimpiyatların en yaşlı sporcuları arasında bulunan 53 yaşındaki maraton koşucusu Haile Satayin, Olimpiyatlarda İsrail’i temsil edecekler.