Fransız karikatürist antisemit yaklaşımı nedeniyle topa tutuldu

Bir Fransız çizer, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin oğluna karşı antisemit çizimleri nedeniyle siyasi mizah dergisi editörü tarafından şiddetle eleştirildi. Fransa Kültür ve İletişim Bakanı Christine Albanel, editöre destek verdi

Kültür
6 Ağustos 2008 Çarşamba

79 yaşındaki karikatürist Siné, haftalık Charlie Hebdo adlı dergide yayınladığı bir çiziminde, Jessica Sebaoun-Darty ile nişanlanacak olan 21 yaşındaki Jean Sarkozy’nin düğünden önce Yahudiliğe geçeceğini iddia etti. Jessica Sebaoun-Darty, Fransa’nın en büyük elektronik şirketi Darty Group’un sahibi bir ailenin kızı. Karikatürist aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin oğlunun hayatta ilerleyecek bir fırsatçı olduğunu ileri sürdü.

Karikatür baloncuklarına da yer verdiği Charlie Hebdo dergisindeki sütununda Siné, “Babasının değerli oğlu Jean Sarkozy, yaptığı motosiklet kazasından sonra durmadığı için duruşmasında neredeyse alkış aldı. Davacının bir Arap olduğunu unutmayın. Hepsi bu kadar değil… Jean, Yahudi nişanlısı ile evlenmeden Yahudiliğe geçip Darty mirasına konmak istediğini de açıkladı. Bu çocuk hayatta çok ilerleyecek” diye yazdı.

Jean Sarkozy, motosikletiyle bir arabaya çarptıktan sonra adını vermeden olay yerinden kaçmak suçu ile geçtiğimiz ay duruşmaya çıkmıştı.

Sarkozy ve Darty aileleri Siné’nin çizimlerini antisemitizmle suçladılar. Charlie Hebdo dergisi editörü Philippe Val, çizerin sözlerini geri almasını istedi. Daha sonra Val, Yahudiliğe dönmekle sosyal yaşamda başarılı olmak arasında bir bağ kurmakla Siné’nin antisemit göndermelere yol açtığını iddia etti.

Antisemitizm ve ırkçılığa karşı mücadele eden bir kuruluş olan LICRA ile Fransa Yahudi Kuruluşları’nı bünyesinde toplayan CRİF, Philippe Val’e destek verdiler. Fransa Kültür ve İletişim Bakanı Christine Albanel, Siné’nin çizim ve yazılı eleştirilerinin, günümüzde tamamen yok olmaları gereken bir zamanların klişe ve karikatürlerini andırdığını söyledi. Derginin yazı kurulu ikiye bölündü; kimi Philippe Val’e destek çıkarken, kimi de editörü Sarkozy klanına arka çıkmakla suçladı.

Jean Sarkozy, Fransa Cumhurbaşkanının Korsika asıllı ilk eşi Marie-Dominique Culioli’den olan oğlu. Jean’ın ağbisi Pierre 23 yaşında.