61 Etiyopyalı göçmen İsrail’de

19.yy sonlarında ataları Hıristiyanlığı kabule zorlanmış Etiyopyalı Yahudiler’in (Falash Mura) İsrail’e göç etmesine yönelik koyulan kısıtlamalar ortadan kaldırılıyor

Dünya
6 Ağustos 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz Salı günü birçok Etiyopyalı Yahudi (Falash Mura) İsrail’e göç etti. 2003 yılında İsrail yönetimi tarafından göçmenler için karar verilen kriterler doğrultusunda 61 Falash Mura yeni evlerine yerleşti. 

Geçtiğimiz ay Yahudi Ajansı İsrail Başbakanlığı’a sunduğu raporda İçişleri Bakanlığının 1999 yılında İsrail’e göç etmek isteyen Falash Mura’nın kısıtlama getirdiğini belirtti. 1999 senesinde yaklaşık 2000 kişinin İsrail’e gelmesi için uygun bulunmamıştı.

Her Yahudi’nin İsrail’e gelme hakkına sahip olduğunu ifade eden “Law of Return” de Falash Mura’nın göç edebileceğine dair bir ibare bulunmuyor.

Yahudi Ajansı bu hafta Etiyopyalıların göç edebilme sorunlarına karşın üst düzey bir toplantı yapmaya hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, yetkililere verdiği talimatta Falash Mura’nın içinde bulundukları zor durumdan kurtulmaları için gerekli kararların alınması gerektiğini belirtti.

2003 yılında İsrail hükümetinin aldığı karara göre iki ay önce Etiyopya’dan İsrail’e göç edecek olan tüm Falash Mura’nın yeni yerlerine yerleşmesi bekleniyordu. Fakat Olmert’in isteği üzerine, Yahudi Ajansı Etiyopya’da yaptığı çalışmayı henüz bitirmediği için 290 kişi İsrail’e gelmek üzere halen bekliyor. Ajans Etiyopyalı Yahudileri küçük gruplar halinde İsrail’e kabul ettikten sonra, Etiyopya’nın kuzeyinde yer alan Gondar’daki 8,700 kişi ile ilgili de çalışmalara başlayacak.

19. yüzyılın sonlarında ataları Hristiyanlığı kabule zorlanmış yaklaşık 18,000 Falash Mura tekrar Yahudi olup, İsrail’e göç etmeyi bekliyor. 1991 yılında düzenlenen Solomon Operasyonu’nun ardından göç edilmelerine izin verilmeyen Falash Mura ve birkaç Yahudi kuruluşu İsrail yönetimine bu durumun değiştirilmesi için baskı yapmaya devam ediyor.