Mısır-Gazze arasındaki kaçakçılık tünelinde 5 kişi öldü

Mısır’dan Gazze’ye silah ve para sokmak amacıyla kullanıldığı belirtilen tünellere yönelik operasyon düzenlendi. Tünelin girişinin kapanması sonucu oluşan oksijensizlikten dolayı beş kişi hayatını kaybetti

Dünya
6 Ağustos 2008 Çarşamba

Mısır güvenlik güçleri ve Gazzeli doktorların geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre Mısır-Gazze Şeridi arasında kaçakçılık için kullanılan gizli tünelin Mısır tarafındaki girişinin patlatılmasının ardından tünelde beş  Filistinli öldü, on sekiz Filistinli yaralandı.

Girişin kapatılması ile tünel içindeki oksijenin bittiğini belirten yetkililer ölümlerin oksijen yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Tünelin Gazze sınırı yakınındaki Rafah kasabasındaki girişi geçtiğimiz Cuma günü patlatılarak kapatılmıştı. Mısır ve Gazze arasında çok sayıda benzer gizli tünel olduğu ve Gazze’ye bu tüneller yoluyla başta silah olmak üzere büyük ölçekli kaçakçılıkların yapıldığı tahmin ediliyor. Haziran 2007’de Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden beri Gazze’nin dünya ile bağlantıları kopartılmıştı. Bu tüneller Gazze’ye kaçak girişlerin temel aracı.

İsrailli kaynaklar Hamas’ın bu tüneller aracılığı ile silah ve para kaçakçılığı gerçekleştirdiğini belirtiyor ve Mısır’dan bu tünellerin kapatılması için daha aktif olmasını istiyor. Son aylarda tünellere yönelik denetimlerini sıklaştıran Mısır güvenlik güçleri sadece geçtiğimiz hafta içinde 14 tane tüneli ortadan kaldırdı.

Son olarak geçtiğimiz hafta gerçekleşen olayla birlikte yılın başından beri Mısır-Gazze arasındaki tünellerde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 27’ye yükseldi.