ABD’den çekinen İsrail tank ihalesinde yok

İsrail, Türk Ordusu’nun 400 milyon dolarlık tank yenileme ihalesine ABD şirketleri ile karşı karşıya gelmemek için katılmadığı açıklandı

Dünya
6 Ağustos 2008 Çarşamba

İsrail ile Amerika Birleşik Devleti arasındaki güçlü askeri ilişkilerin zarar görmemesi için İsrail’in Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçtiğimiz hafta sonuçlanan 400 milyon dolarlık tank ihalesine katılmadığı belirlendi.

İsrail savunma sanayisi kaynaklarından alınan bilgiye göre Türkiye, İsrail’in ihaleye teklifte bulunması yönünde bir talepte bulundu. Türk ordusu için yeni tankların üretilmesini kapsayan ihalenin uzun vadede bir milyar dolarlık bir ticari hacminin olacağı öngörülüyor.

Teklifin ardından konuyu görüşen İsrail makamlarının, aynı ihaleye giren Amerikalı firmalar ile karşı karşıya gelerek İsrail ile ABD arasındaki savunma ilişkilerinin zarar görmesi tehlikesine karşı ihaleye girmeme kararı aldıkları açıklandı.

Ancak geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan anlaşma ile sonuçlanan ihalede Amerikalı firmalar da başarılı olamadı. 400 milyon dolarlık ihaleyi Güney Koreli Hyundai Rotem firması kazandı.

İsrail ve ABD savunma sanayi en son 2005 yılında karşı karşıya gelmişti. İsrail’in Çin ile askeri anlamda işbirliğine gitmesi üzerine gerilen ilişkiler ABD için ulusal tehdit oluşturan ülkelere İsrail’in iş yapmayacağını taahhüt etmesiyle düzelmişti. Çin’in aksine Türkiye bu sınıfa giren ülkelerden biri olmamasına rağmen İsrail’in tank ihalesine katılmama kararı alması, ilişkilerin yeniden bozulma endişesinden kaynaklanıyor.

ABD’nin İsrail savunma sanayisinin en büyük müşterisi olduğunu ve yılda bir milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu belirten bir yetkili, Türkiye’nin tank ihalesine katılmalarını durumunda Amerika ile olan önemli bazı iş anlaşmalarının zarar görebileceğini belirtti. İsrail son olarak birkaç yıl önce imzalanan ve bugün bitme aşamasına gelen Türk Ordusu’nun 700 milyon dolarlık tank yenileme ihalesini kazanmıştı.