Bebekler için ilk yardım

Bebeklerde ve çocuklarda küçük kazalar çok sık görülür. Özellikle ilk bebeklerinde ebeveynler, ufak tefek kazalar ya da düşme, boğaza yemek kaçması gibi durumlarda paniğe kapılıp yapılması gerekenleri geç yapabiliyorlar. O anki korku ile yapılmaması gereken şeyler yapabiliyorlar. İşte yapılması gerekenler kısaca aşağıdaki yazımda..

Yaşam
6 Ağustos 2008 Çarşamba

Lüset ROMANO

Yanık

Herhangi bir yanık oluşumunda erken müdahale çok önemlidir. Şoka girme riski vardır bu durumlarda. Yanıklar derin yanıklar ve yüzeysel yanıklar diye ikiye ayrılır. Yapılacak ilk müdahale yanan yeri soğuk suya koymaktır.Elektrik çarpması sonucu yanık oluşmuşsa ilk yapacağınız şey gücü kapatıp çocuğunuzu güç kaynağından uzaklaştırmak olacaktır. Elektrik yanıklarında kesinlikle su dökülmemelidir. Yanan yere eskilerde denildiği gibi diş macunu, zeytinyağı gibi şeyler sürmemelisiniz. Yanık sonucu içi sıvı dolu kabarcık oluşmuşsa bunlar kesinlikle patlatılmamalıdır. Bunların hangilerinin soyulması gerektiğine sadece doktor karar verebilir. Acıyı dindirmek için çocuklar için ayarlanmış olan parasetamol içeren hap veya şurup verilmelidir. Çocuğa bol sıvı içirmeye çalışılmalıdır. Yanan yer yüksekte bırakılırsa oraya daha az kan gideceğinden sancı hafifler.

 

Burun Kanaması

Burun kanaması çoğunlukla çok önemli olmayan sebeplerden olur. Fakat bir darbe sonucu oluşmuşsa tıbbi müdahale gerekebilir.Çocuğun burnu kanadığın da burnunu suyla yıkayın. Sonra başı hafif öne eğdirilerek burun kemiğinin altından iki parmağınızla sıkın. Bu şekilde 3-4 dakika tutarak kanamanın devam edip etmediğine bakın. Kanama durduktan sonra 4 saat kadar çocuğunuzun sümkürmesine izin vermeyin.

Boğaza bir şey kaçması

Benim için en tehlikeli kazalardan birisi olan boğaza bir şey takılması ya da kaçması meraklı olan çocuklarda çok tehlikeli olabilir. Geçen hafta başımıza gelen bir olayı sizlerle paylaşayım: Telefonda konuşurken kızımın yatağın üzerinde duran bir şeyi eline aldığını görmemiştim. Telefonu kapatırken onu ağzına attığını gördüm. O an panikledim. Eşimle beraber ağzındakini çıkartmaya çalıştık. Bir de baktık ki, ağzından kocaman demir parayı çıkarttı. O an işte bir çocuğun hayatının ne kadar ince bir çizgide olduğunu kavradım.Burada söylemek istediğim eğer çocuğunuz ağzına bir şey atarsa ilk yapılması gereken, elinizi ağzına sokup onu kusturmak olmalıdır. Ya da ayak bileklerinden tutarak baş aşağı konuma getirin. 3-4 kez sertçe vurarak sıvazlayın.Büyük çocuklarda ise arkadan, koltuk altlarından kollarınızı geçirip, karnından ellerini birleştirerek de sıkabilirsiniz.

Kulağa-burna-göze cisim kaçması

Çocuğun burnuna bir cisim kaçmışsa elinizle çıkarmaya çalışmayın, bu sadece onu daha da ileriye itmeye sebep olur. Çocuğun sümkürmesi gerekmektedir maddenin çıkması için.

Kulağa canlı böcek kaçması halinde,mesela, böceği öldürmek için dış kulak yoluna alkol, gliserin veya zeytinyağı damlatarak derhal doktora gidilmelidir. Başka bir cisim kaçmasında çocuğunuzu bir havluya sarıp, sorunlu kulak üste gelecek şekilde yan yatırın. Sorunlu kulağa birkaç damla ılık su akıtın. Sonra o kulak aşağı gelecek şekilde yan çevirin. Su geri gelirken cisim de geri gelebilir.Çocuğunuzun gözüne bir şey kaçmışsa bol su ile gözlerini yıkamalısınız. Temiz bir bezin nemli köşesiyle çıkartılabilir.

Zehirlenmeler

İlk yapılması gereken tabii ki zehirli hiçbir maddeyi ortalarda bırakmamaktır ama çocukların nereleri karıştırdığı hiç belli olmuyor. Bir zehirlenme ile karşılaşıldığında çocuğu kusturmak bir yöntemdir. Ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olur .Benzin, gaz yağı, çamaşır suyu gibi maddelerin içilmesi durumunda kesinlikle kusturma yapılmaz,mide yıkanmaz. Bol miktarda su içirilir. Böylece konsantrasyon azaltılır.Hastanın hemen temiz havaya çıkartılması gerekir. Gerekirse suni solunum yapılır.

Kesikler

Kesik sonucu kanama oluştuğunda kanayan bölüm kalp seviyesinden yukarıda tutulmalıdır. Yara yerinin mikroplanmaması için bol su veya sabunlu su ile yıkanması gerekir. Yara yerine alkol, kolonya, tentürdiyot dökülmesi zararlı olabileceğinden yara yeri su ile temizlenip silinebilir. Daha sonra temiz bir bez ile bastırılır. Eğer kanama durmaza kravat, kemer veya bir bez parçası ile sıkılır. Yarım saatte bir gevşetilerek kanlanma sağlanmalıdır.Yarayı temiz tutmak için yara bandı konulabilir. Ama her gün değiştirilmelidir.

Kırık ve Burkulmalar

Kemikleri henüz sertleşmediği ve esnek olduğu için küçük çocuklar ve bebeklerde kırığa daha az rastlanır. Burkulmalar daha sık rastlanır. Burkulmalarda şişmeyi önlemek için buz torbası konulup ya da soğuk suyla kompres yapılıp bandaja sarılarak tedavi edilebilir. Kırık ve burkulmalarda yaralanan yerde şişme ve morarma, şiddetli ağrı, eklemi hareket ettirmede güçlük görülür. Çocuğunuzda kırık oluşumdan şüphe ediyorsanız hiç kımıldatmadan, kol ve bacaklarını kımıldatmayacak şekilde acil yardım çağırın.