Beijing’de “Bir Dünya, Tek Rüya”

Pekin, Tibet ve çevre bölgelerdeki insan hakları savunucularına karşı baskıcı tutumu nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Çin’de Olimpiyat Oyunları’nın açılışına saatler kaldı. Çin, Pekin Olimpiyatları için “Bir Dünya, Tek Rüya” sloganını seçti

Dünya
6 Ağustos 2008 Çarşamba

Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşecek Olimpiyat Oyunlarının açılışı 8.8.2008 gibi ilginç bir tarihte gerçekleşiyor. Çin’de binlerce çift bu tarihte hayatlarını birleştirecek. Pekin, Tibet ve çevre bölgelerdeki insan hakları savunucularına karşı baskıcı tutumu nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Çin, Pekin Olimpiyatları için “Bir Dünya, Tek Rüya” sloganını seçti.

Yabancı basına ortak bir demeç veren Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao; “Bu slogan, içten arzumuzu ortaya koydu. Çin halkı, Olimpiyat Ruhu altında bütün dünya halklarıyla iletişim ve işbirliğini yoğunlaştırarak uluslararası Olimpiyat Hareketi’nde yeni bir sayfa açmayı ve insanlığın daha güzel yarınlarını ortaklaşa yaratmayı arzuluyor” dedi.

Türkiye; atletizmde 10, güreşte 9, tekvando ve halterde 4’er, yelkende 5, boksta 3, yüzmede 4, judo, okçuluk, atıcılık, masa tenisi ve bisiklette 1’er sporcu ile Olimpiyat Oyunları’nda yer alacak.

New York’da yayımlanan Yahudi haftalık dergisi The Forward, ABD, Avusturya, Kanada, Şili, Avusturya, Almanya, Arjantin, İngiltere ve İsrail’den, Beijing Olimpiyatları’na katılacak Yahudi sporcuların bir listesine yer verdi. 8-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Olimpiyatlar öncesinde Pekin’deki trafik sorunu ve hava kirliliğine karşı ciddi önlemler alındı. “Gri Pekin” olarak adlandırılan kentte pek çok fabrikanın faaliyeti durduruldu, tek-çift plakalı araçların trafiğe çıkması uygulaması ile trafik sorunu büyük ölçüde çözüldü.

Pekin merkezindeki Tianenmen Meydanı’nda protesto gösterisi düzenleyen bir grup, “Pekin Olimpiyatları mutluluğunun kendi acıları üzerine kurulduğunu” belirtti. Bölgenin imarı için evlerinden tahliye edildiklerini kaydeden protestocular polis tarafından durduruldular.