Futbolun filozofu Socrates!

Spor
31 Temmuz 2008 Perşembe

Birçok futbolcunun aksine eğitimine önem verdi, tıp okudu, felsefe üzerine doktora yaptı, sahada yaptıkları ve üstün oyun görüşüyle de futbolun doktoru oldu. Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira ya da kısaca; futbolun Brezilyalı filozofu Sócrates (d. 19 Şubat 1954).

Oyunu okumadaki yeteneğiyle büyük takdir toplamıştır. En büyük özelliği sahada yaptıkları ve üstün oyun görüşüyle Brezilya futboluna damgasını vurdu. Bakmadan attığı paslarla oyun organizasyonunu sağlayan Socrates iki ayağını da çok etkili kullanırdı. Kendisi aynı zamanda tıp doktorudur. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto adlı okuldan mezundur. Diplomasını futbol oynadığı dönemde almıştır. Aynı zamanda bir entelektüel (felsefe doktorası vardır), sigara tiryakisi ve sıkı bir alkol kullanıcısıdır. Boyu 192 santimdir. Yaygın inanışın aksine İrlanda'da öğrenci olduğu dönemde University College Dublin F.C.'de futbol oynamamıştır Kardeşi Raí 1994'te Dünya Kupası'nı kazanmış, ayrıca Sao Paulo ve Paris St. Germain takımlarında oynamıştır.

Futbol tarihinin en iyi orta saha oyuncularından bir olan Sócrates Brezilya milli takımında oynamış ve takımın kaptanlığını da yapmıştır. Profesyonel futbol hayatına 1974 yılında Sao Paulo eyaletinde memleketi Riberão Preto'da Botafogo takımında başlamıştır. Ancak kariyerinin büyük bölümünü (1978-1984) Corinthians takımında geçirmiş ve burada futbolu ülkedeki mevcut askeri diktatörlüğe meydan okumak için kullanmasıyla meşhur olmuştu. Mayıs 1979 ile Haziran 1986 arasında altmış kez milli takıma çağrılmıştır. Socrates 1982 ve 1986 Dünya Kupaları'nda da Brezilya Milli Takımı'nın kaptanıydı. Sócrates kariyerinin sonlarında İtalyan kulubü Fiorentina ve Brazilya klupleri Flamengo ve Santos'da da oynamıştır. Futbolu bıraktıktan on küsur sene sonra 2004 yılında İngiltere'nin Kuzey İlleri Doğu Futbol Ligi'ndeki Garforth Town Football Club'da bir aylığına futbolcu/antrenör olarak oynamayı kabul etmiştir. Hâlen ülkesinde spor alanında pratisyen hekim olarak çalışmaktadır. 2004'ün Mart ayında Pelé kendisini yaşayan en iyi 125 futbolcu arasında göstermiştir.