Kulüplerde transfer borsası...

Futbol dünyasının klasiğidir transfer dönemleri. Her ülkelerin ligleri biter bitmez tüm basında bir sürü transfer haberleri çıkar. Ülkemizde de şampiyon belli olduktan sonra tüm spor basınında birçok isim kulüplerimizle anılmaya başlar. Bu sene de rutin olarak tüm gazete ve televizyonlarda transfer haberlerini sıkça duyduk...

Spor
31 Temmuz 2008 Perşembe

Rıfat KARAKÖY

İlk bombayı her sene bir yıldız transfer etmeyi adet edinen Fenerbahçe patlattı ve eski Galatasaraylı milli futbolcu Emre Belozoğlu'nu renklerine bağladı. Bu transfer bazı kesimlerce eleştirilse de bana göre sağlam bir Emre Fenerbahçe'ye gerçekten güç katacaktır. Bu sezon Emre'nin Alex ile iyi bir ikili oluşturacağını düşünüyorum. Emre Belozoğlu'ndan sonraki bir diğer transfer ise eski Beşiktaşlı Burak Yılmaz oldu. Burak Yılmaz transferi bu sene bol alternatifli bir kadro düşünen Fenerbahçe için bence oldukça iyi bir transfer çünkü Burak Yılmaz şuan Fenerbahçe'de banko oynayacak bir oyuncu olmasa bile henüz 23 yaşında ve gerçekten gelecek vaat eden bir oyuncu olma özelliği taşıyor. Fenerbahçe'nin en çok ses getiren transferi ise bu sezon Mallorca formasıyla La Liga'da gol kralı olan Dani Guiza'ydı. Spor basınında Kanuote, Adriano, Ronaldo gibi o kadar yıldız futbolcunun adı Fenerbahçe'yle anıldı ki açıkçası Dani Guiza transferi beni pek fazla tatmin etmedi, ama yine de Kezman'ı takımda tutmayı düşünen Aziz Yıldırım Kezman'ı besleyecek bir pivot santrafor almayı hedefliyordu ve Guiza transferi bu yönde yapılmış iyi bir transfer oldu.

Şampiyon Galatasaray ise şampiyon kadroyu muhafaza etmekle birlikte yapacağı bir kaç transferle kadrosunu güçlendirme politikası izledi. Galatasaray ilk olarak 2 tane gelecek vaat eden genç futbolcu Yaser Yıldız ve Ferdi Elmas'ı renklerine bağladı. Yaser Yıldız 2 sene Beşiktaş alt yapısında oynadıktan sonra Kartalspor'da gösterdiği başarılı performansla büyük kulüplerimizin dikkatini çekmişti. Ferdi Elmas ise zaten çok alternatifli olan Galatasaray orta sahası için farklı bir alternatif oldu ve bence bu 2 futbolcu da Galatasaray'a uzun yıllar hizmet edip oldukça yararlı olacaklardır. Galatasaray'ın en çok ses getiren transferi ise Harry Kewell oldu. Harry Kewell tecrübesiyle takımda bulunan birçok genç oyuncuya yarar sağlayıp Galatasaray'ın takım oyununa katkıda bulunacaktır. Harry Kewell konusunda kafaları karıştıran tek şey ise bu oyuncunun son dönemlerde yaşadığı ciddi sakatlıklar ve geçirdiği istikrarsız sezonlar olarak göze çarpıyor.

Geçtiğimiz sezon defansında ciddi sorunlar yaşayan Beşiktaş ise transferde önceliği bu bölgeye verdi. İtalya'nın Udinese takımında oynayan Zapotocny ve bu yaz Euro 2008 Çek Cumhuriyeti kadrosunda da yer alan Sivok'u kadrosuna katarak defans bölgesini güçlendirdi. Ayrıca Zapotocny ve Sivok'a alternatif olarak yine bu bölgede görev yapan Tuna Üzümcü'yü Gençlerbirliği'nden transfer ederek yeni sezon için bol alternatifli bir defans hattı oluşturdu. Beşiktaş son yabancı hakkını ise Panathinaikos'ta bu sezon sözleşmesi biten hırvat Seric'ten yana kullandı ve bu futbolcuyu bonservis bedeli ödemeden renklerine kattı. Ayrıca Uğur İnceman'ı transfer ederek orta sahasını biraz olsun güçlendirdi. Ancak bu transferlerin Beşiktaşlı taraftarları çok tatmin etmediğini düşünüyorum. Bir de İbrahim Toraman ve İbrahim Üzülmez'in kadro dışı kalması Beşiktaşlı taraftarların yeni sezona kuşkuyla bakmasına sebep olacaktır.

Bu sezon transferin en flaş takımı ise kuşkusuz Trabzonspor oldu. Trabzonspor kadrosuna kattığı 23 futbolcuyla transferde dikkatleri üstüne çekmeyi başardı ve bu sezonun tartışmasız transfer şampiyonu oldu. Trabzonspor’un kadrosuna kattığı isimler arasında geçtiğimiz sezonlarda Galatasaray defansının adeta sigortası durumunda bulunan Rigobert Song ve Kayserispor’un etkili forveti Gökan Ünal’da bulunuyor. Bu transferlerden de anladığımız gibi Trabzonspor da bu sezon lige oldukça iddialı hazırlanıyor.

Dört  büyükler dışında Anadolu’da da futbolseverleri heyecanlandıracak transferler yaşandı Bursaspor, Denizlispor’un kaptanı Yusuf Şimşek’i renklerine bağlayarak dikkatleri üstüne çekmeyi başardı, bir başka flaş transferi de Gaziantepspor gerçekleştirdi ve eski futbolcusu Fenerbahçeli Kemal Aslanı kadrosuna kattı. Bakalım bu transfer dönemi bitene kadar başka hangi transferlere şahit olacağız. Ancak tek bir gerçek var ki bu sezon yine çok renkli bir Süper Lig bizleri bekliyor.