Filistinli öğrencilere bilgisayar projesine İsrail’den destek

Dünya
31 Temmuz 2008 Perşembe

Amerika’da kurulan Filistinli organizasyon, Ramallah’da okuyan öğrencilerin yeni eğitim sistemine geçmelerini sağlamak için dağıtılacak 1,000 diz üstü bilgisayar  için İsrail’den maddi yardım talep etti.

Filistinlilere yönelik çalışan Amerikan Çalışma Kolu İsrail’in önderlik ettiği ‘her çocuğa bir bilgisayar’ projesi kapsamında her Filistinli çocuğa bir diz üstü bilgisayar verilmesini talep etti. Yetkililer İsrail’den yaklaşık 1,000 diz üstü bilgisayarı Batı Şeria’daki Ramallah şehrine gönderilmesini istedi.

ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte’in kardeşi Nick Negroponte tarafından yürütülen projenin amacı Filistinli öğrencilerin öğrenim hayatlarında daha bağımsız ve başarılı olmaları için gerekli materyalleri sağlamak olarak biliniyor. Program ayrıca geleneksel eğitim sistemini de eleştiriyor.

Kuruluş üyeleri Ramallah’a göndermek üzere yaklaşık 1,000 diz üstü bilgisayarı satın almış bulunuyor. Bilgisayarlar şehirde okuyan farklı seviyelerdeki öğrencilere dağıtılacak. Projenin ilerleyen aşamalarında diğer şehirlerdeki öğrenciler de bu fırsatlardan yararlanabilecek.

Projenin sermayesi ABD hükümeti tarafından sağlanırken, başkanlığı Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ın baş yardımcısı Sabri Saydem yürütüyor. Filistinlilere dağıtılacak bilgisayarların ücretleri ise İsrail tarafından karşılanacak.