Dört tekerlek, elektronik bir beyin; İsrail Ordusu’nun yeni askeriyle tanışın

İsrail Ordusu, yeni geliştirilen robot kara aracı ile askerlerin ölüm oranlarını azaltmayı hedefliyor

Dünya
31 Temmuz 2008 Perşembe

İsrail’in yeni askeri, gece görüşüne sahip, nöbet sırasında asla uyumayan, ve şikayet etmeden 300 kilo taşıyabilen bir araç.

İsrail Savunma Güçleri tarafından Guardium  adı verilen insansız kara aracı aslında dünyada ilk kez  denenen  bir robot asker niteliğini taşıyor. Robot asker tehlikeli  durumlarda askerlerin görevini üstlenerek ölüm oranının azalmasında önemli bir rol oynuyor.

İsrail, ABD ve başka ülkelerde ki hava kuvvetlerinde önemli bir yeri olan pilotsuz uçaklar gibi, dört tekerlekli Guardium savaş alanından çok uzakta bir yerden kumanda edilebiliyor. Guardium, kameralar, gece görüş cihazları, sensörlerin yanısıra makineli tüfek gibi ölümcül silahlarla donatılıyor. Daha önceden programlanmış rotalarla şehirler arasında kavşaklar, trafik ve yoldaki çeşitli işaretlere uygun bir şekilde dolaşırken 360 derece dönebilen kameralarıyla  her yeri tarayarak, şüpheli bulduğu her şeyi anında kumanda merkezine bildirebiliyor.

Guardium gerçek askerlerin beyinlerinin uyuştuğu uzun nöbetler sırasında  zaman zaman yapabildikleri gibi asla dalgınlık yapmıyor veya uyuya kalmıyor. Görev nedeniyle uzakta olduğunda onu özleyecek bir ailesi de yok.

Robotu geliştiren G-Nius İnsansız Kara Sistemleri şirketinin Genel Müdürü Erez Peled geliştirdikleri bu ürünün savaş sırasında  bombalardan ötürü büyük kayıplara uğrayan orduların temsilcilerini oldukça heyecanlandırdığını ifade etti.

Guardium’un kontrol paneli iki büyük ekran ve bir kumanda kolundan oluşuyor.Operatör bir bilgisayar oyunu oynarcasına istediğinde gaz, fren pedalleri ve bir direksiyon aracılığı ile aracı kontrol edebiliyor.

Aslında Playstation oynayarak büyüyen bir çocuk bile aracı kullanmasını saniyeler içinde öğrenebilir.

Böyle bir aracın maliyeti aşağı yukarı 600,000 dolar cıvarı. Ancak işletim sistemi dahil edildiğinde ve üstüne monte edilen gereçlere göre fiyatı birkaç milyon doları buluyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Guardium’un henüz işleme sokulmadığını söylerken başka herhangi bir açıklama yapmadı.

Virginia’da konuşlanan askeri bir araştırma merkezi Globalsecurity.org’un yöneticisi John Pike  Guardium’a benzer tek aracın Güney Koreliler tarafından, Kuzey Kore ile aralarındaki silahsızlandırılmış bölgeyi teftiş etmek amacıyla yapılan  olduğunu söyledi. Ancak hangisinin daha gelişmiş olduğuna dair bir açıklama yapmadı.

Pike sözlerine şöyle devam etti: “Bu tür robotlar kara savaşlarının gelecekteki silahları olacak.

Robot sadece kendisinden istenileni yerine getirir.Askerlerin başarmasının güç olduğu durumlarda devreye girerken asla korku yaşamaz ve gerektiğinde acımasızca öldürür.Ama en önemlisi bir robotun görevlendirilmesi demek  daha sonra başsağlığı mektubu yazmak zorunda kalmamaktır.