ajanda’m

Aylin YENGİN Yaşam
31 Temmuz 2008 Perşembe

• NE İZLEYELİM?

Yazın sinemaya gidilmez mi? Oysa 25 Temmuz’da gösterime giren, Noam Murro’nun yönettiği, 2008 ABD yapımı Smart People (Aşkın Yaşı Yok) tam anlamıyla “yazlık” bir film. İki saatini klimalı, serin bir sinema salonunda geçirmek isteyenler için, filmin konusu kısaca şöyle: Profesör Lawrence Wetherhold (Dennis Quaid) entelektüel çevrelerin en parlak isimlerinden birisidir, ama aşk ve aile gibi kişisel problemlerinin çözümü söz konusu olduğunda hiç başarılı değildir. Üniversite öğrencisi oğlu James (Ashton Holmes) ona güvenmediği için sırlarını açmaz. Ergenlik çağındaki kızı Vanessa (Ellen Page) okulunda tüm beklentilerin üzerinde başarı gösteren, ama her şeyden şikâyet eden yapıdaki babasının izinden giden, sivri dilli bir kızdır. Profesörün yıldızının bir türlü barışmadığı üvey kardeşi Chuck ise (Thomas Haden Church) hayatını özgürce yaşamayı sanat haline getirmiştir. Özlemini çektiği tutkuyu artık hiçbir şeyde, hatta uzmanı olduğu Victoria Dönemi Edebiyatı’nda bile bulamayan dul Profesör Lawrence, orta yaş krizinin eşiğindedir. Ancak hiç hazzetmediği üvey kardeşinin aniden çıkıp gelişiyle, eski öğrencisi Janet ile (Sarah Jessica Parker) yıllar sonra tesadüfen yeniden karşılaşması aynı günlere denk gelince Wetherhold ailesinde kimi zaman eğlenceli, kimi zaman yürek burkucu olaylar zinciri birbirini izleyecek, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

 

• NE DİNLEYELİM?

Ajda Pekkan, 2006'da büyük ses getiren Cool Kadın albümünden sonra, Aynen Öyle isimli yeni albümü ile yeniden gündemde. Bu albüm için kendisiyle daha önce Ajda 1990, Seni Seçtim albümlerinde ve Sen İste single'ında çalıştığı söz yazarı ve besteci Şehrazat ile çalışmaya karar vermiş. Parçalar arasında Sezen Aksu'dan büyük ses getirmeye aday “Söz” isimli bir beste var. Bülent Yetiş ve Volga Tamöz gibi müzisyenlerle çalışan sanatçı, . 2008'in Haziran ayında Polisan sponsorluğunda İstanbul, Ankara ve İzmir'de konserler verdi. Konserde albümden “Flu Gibi” ve “Gerisi Hikâye” adlı iki parça seslendirdi ve büyük beğeni topladı. İzmir konserinde ise albümünün Temmuz ayı içerisinde çıkacağını açıkladı. Çıkış parçası “Aynen Öyle” 17 Temmuz Perşembe günü radyolara gönderildi. Albüm sanatçının Turkcell Kuruçeşme Arena’da konser verdiği 23 Temmuz ile aynı günde piyasaya sürüldü. Dinlenmeye değer…

 

• NE OKUYALIM?

Arzu Aygen ile Ülfet Aygen’in birlikte kaleme aldıkları Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri – Üç Beyazsız İlk Yemek Kitabı klasik bir yemek tarifleri kitabı değil. Sizi yeni bir yaşam biçimine davet ediyor, “sevgi ve sağlık dolu mutfağa” geri dönüş çağrısı yapıyor. Anneannelerimizin, babaannelerimizin anlattığı “hakiki” yemekleri, “sahici” aile ortamlarını geri getirmeyi hedefliyor. Kitap, yıllarca birlikte yemek pişirmiş, mutfaktan sevgiyi eksik etmemiş anne kızın deneyimlerinin “doğal” bir sonucu. Balkan göçmenliğinden mütevellit hamur işinde uzman ikilinin, mutfaklarından rafine beyaz un, rafine beyaz şeker ve rafine tuzu uzaklaştırmaya karar vermesiyle başlıyor serüven... Çoğu içi boş, sahte yiyeceğin yerine saf ve doğal malzemelerin kullanılmasıyla devam ediyor. Tam buğday unu, pekmez, bal gibi çok daha şifalı malzemelerle hazırlanan 100 hamur işi tarifiyle de son buluyor. Hamur işlerinin yanında anne kızın aile, komşuluk hatıraları ve çok kıymetli aşçılık ipuçları cabası. HayyKitap’tan piyasaya çıkan ve %100 doğal 100 tarif içeren kitabın fiyatı 12.50 YTL.

 

• NEREYE GİDELİM?

İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinin yanıbaşındaki Şirince, tarihi yapıdaki evlerinin mimarisi ile göz kamaştırıyor. Köy, ev yapımı şarapları ve şarap fabrikalarıyla Ege'nin şarap merkezi olarak tanınıyor. Efes Antik Kentine olan yakınlığı sayesinde birçok turistin de ilgisini çeken bu yöre, ziyarete gelen yerli yabancı turistler sayesinde adeta bir turizm cenneti haline geldi! Şirince Köyü’nün geçen yüzyıldaki kentsel dokusu aynen korunmuş. Meyve ve geleneksel yemekleri, otantik yapıları ve yaşantısı ile Ege'nin en güzel köylerinden biri… Mimari yapısı da diğer köylerden farklı; evler kâgir, çok pencereli ve iki katlı. Balkonları asma balkon; bodrum katları kiler ve mutfak olarak kullanılıyor. Pencere kenarları ve saçakları resim ve kuş motifleriyle süslü… . Hazır oralara kadar gitmişken, Efes Antik Kenti köye 10 km, Kuşadası 28 km uzaklıkta. Ege'nin en güzel plajlarını içeren Samsun Dağı Milli Parkı otomobille 40 dakika. Ancak Şirince'nin kendisi o kadar güzel ki, günlerce hiçbir yere gitmeden köyün tadını çıkarmak mümkün.