Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencisi Berk Diler “Nobel Şeref Ödülü”nü kazandı

UÖML öğrencisi Berk Diler Polonya’daki First Step to Nobel Yarışması’nda “Honarable Mention” (Şeref Mansiyonu) ödülünü kazandı

Toplum
31 Temmuz 2008 Perşembe

Polonya Bilim Akademisi’nin fizik ve fizik araştırmalarına ilgi duyan lise öğrencileri arasında 16 yıldır düzenlediği uluslararası “First Step to Nobel Prize in Physics” yarışmasına; 2008 TÜBİTAK “Anti-sar elektromanyetik radyasyon önleyici malzemeler" konulu projesi ile katılan lise öğrencisi Berk Diler, “Honarable Mention” (Şeref Mansiyonu) ödülüne layık görüldü.

Okuluna ve ülkesine büyük bir başarı kazandıran ve son iki yıldır TÜBİTAK’ta katıldığı projelerle dikkat çeken Diler’e başarısının sırrını sorduk. 

Bize projenle ilgili bilgi verir misin?

Elektromanyetik dalgaların zararlarını engelleyen bir proje. Günümüzde cep telefonlarının zararlarından sıkça söz ediliyor. Cep telefonlarının çalışma prensibi elektromanyetik dalgalar yaymaktır. Bu dalgalar baz istasyonları ile iletişim kurar ve bir elektromanyetik kirlilik yaratır. Dalgalar beyindeki kan-beyin bariyerini zedeleyip, beyinde tümör oluşumuna yol açabilir. Aynı şekilde dalgalar, ihtimali çok düşük olsa da gen dizilimlerini bozabilir ve kansere sebebiyet verebilir.Projemde elektromanyetik dalgayı engellemek için nano teknoloji ile hazırlanmış bir kumaş aldım.Bu kumaşı kıyafet haline getirdim.Bu kıyafeti giyen kişi geliştirdiğim sistemle elektromanyetik dalgalardan korunuyor.

Geçen yıl da TÜBİTAK’ta 1608 kişi arasında ilk 10’a girdin…

Projem “Hızla kirlenen ve tükenen su kaynaklarına alternatif çözüm: Yağmur suyu” konulu bir projeydi. Medyada sıkça duyduğumuz “su sıkıntısı” üzerineydi. Barajlarımızdaki sular artık bize yetmemeye başlıyor. Ancak tonlarca yağmur suyu da lağımlara akıyor ve büyük bir kayıp yaşıyoruz. Ben bu yağmur sularını çatı katında toplayıp depoya aktaran bir sistem geliştirdim. Bu sistemdeki su filtreden geçerek arınıyor, çatı katında olduğu için de kendi basıncı ile eve dağılıyor. Bu sayede UV filtresi haricinde de elektrik harcanmıyor.

Danışman öğretmenim Talha Kılıç’ın okulumun ve ailemin başarımdaki payı büyük.

Küçüklüğümden beri bilime meraklıyım. Ailem bilim yolunda ilerlememe hep destek oldu. Proje seçmek ve hazırlamak kolay değil. Karar aşamasından sunum aşamasına kadar çok farklı süreçler var. Bu aşamalarda en büyük desteği danışman öğretmenim Talha Kılıç ve beni okulumda her konuda destekleyen diğer öğretmenlerimden aldım. Böyle bir ödülü kazanmaktan büyük onur duydum. Bana destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.

Diler’in Danışmanı UÖML Kimya Öğretmeni Talha Kılıç: “Berk’in projesi dünyanın önde gelen liselerindeki öğrencilerin projeleri ile yarıştı. Berk  proje konularını  araştırarak seçiyor, yaratıcılığını da ortaya koyarak disiplinli bir çalışma ile  başarıyı yakalıyor. Nobel Prize to First Step Yarışması’nda elde ettiği başarı çok gurur verici.

Ulus Özel Musevi Okulları olarak  beş yıldır birçok okulu geride bırakarak TÜBİTAK’ta da oldukça başarılı sonuçlar aldık. Öğrencilerimle gurur duyuyorum ve projeleri hazırlarken yaptıkları AR-GE çalışmalarının onlara üniversite ve iş yaşamındaki kariyer basamaklarında önemli bir referans olacağına inanıyorum.” diyerek görüşlerini belirtti.