KISA KISA...

Dünya
23 Temmuz 2008 Çarşamba

Yahudi modellerden yaza özel mayo takvimi

Amerikan Yahudi magazin dergisi Heeb, ‘özel mayo sayısı’ düzenleyerek dikkatleri üzerine çekti. “5769 yılının kızları” (2008 yılının Yahudi takvimindeki karşılığı) başlıklı çıkan sayıda dünyadaki en güzel Yahudi kızlarına ve İsrail’in en popüler mankenlerine yer verildi. Sayfalarında Esti Ginzberg, Adi Neuman, Moran Atias gibi modellerin yer aldığı derginin kapağını ise adını Leonardo DiCaprio’nun kız arkadaşı olarak duyuran İsrailli ünlü manken Bar Refaeli süslüyor.

Heeb dergisi, Columbia Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu Jennifer Bleyer tarafından 2001 yayınlanmaya başladı. Dergi mali açıdan, Steven Spielberg, Charles Bronfman gibi ünlü Yahudiler tarafından da destekleniyor.

 

Kafka’nın el yazmaları Tel-Aviv’de ortaya çıktı

41 yaşında veremden ölen ünlü yazar Franz Kafka’ya ait çok önemli bazı el yazmaları Tel Aviv’de gün ışığına çıktı. Edebiyat tarihçilerinin heyecanla beklediği belgeler, Kafka’nın edebiyat öğretmeni Max Brod’un eski sekreterinin Tel Aviv’deki evinde saklıydı. Kafka, ölmeden önce tüm el yazmalarının yakılmasını vasiyet etmiş, ancak Brod bu vasiyete tam uymamıştı. Bu sayede ünlü yazar tamamlamadığı fakat Max Brod’un rötuşları ile yayımlanan Şato, Dava, Değişim gibi eserleri ortaya çıkmıştı.

1939 yılında Alman işgalinin hemen öncesinde bavullarla Prag’dan kaçırılan belge ve notlar 40 yıldır Brod’un sekreteri Ester Hoffe’nin Tel Aviv’deki evindeydi. 101 yaşına kadara yaşayan Hoffe de bu belgeleri kimse ile paylaşmamıştı.

Polonyalı ‘Dürüstler’ Varşova’da biraraya geldiler

2.Dünya Savaşı sırasında hayatlarını riske atarak Yahudileri saklayarak kurtaran Polonyalılar, Varşova’da bir araya gelerek Uluslararası Dürüstler için Amerikan Yahudi Vakfı tarafından onurlandırıldılar. Yaşları çoğunlukla seksenin üzerinde 60 kadar ‘Uluslararası Dürüst’ ayrıca Yad Vaşem Müzesi tarafından da onurlandırıldılar. Kurtarıcılarla kurtaranların bir araya geldiği törende duygusal anlar yaşandı. Tahminlere göre savaş sırasında Polonya’da yaklaşık 120.000 Yahudi, cesur Polonyalılar tarafından kurtarıldı. Ayrıca, Polonyalılar Uluslararası Dürüstler arasında yer alan 6000 kişi ile bu alanda diğer bütün ülkelerin önüne geçiyorlar.