Filistinli gösterici vuran asker tutuklandı

Filistinli bir göstericiyi yakın mesafede plastik mermi ile vuran İsrail askeri, açılan soruşturma kapsamında tutuklandı, komutanı da ifade verdi

Dünya
23 Temmuz 2008 Çarşamba

Yaklaşık üç hafta önce Naalin Bölgesi’nde gösteri yapan Filistinlilerden birinin, bir İsrail askeri tarafından yakın mesafeden plastik mermi ile vurulması görüntülerinin medya kanallarında yayınlanması dünya kamuoyunun tepkisine neden oldu. Olayın hemen ardından Ordu Polisi konuyu soruşturma kapsamına alırken, ateş eden asker de tutuklandı.

Soruşturma devam ederken, konunun medyada geniş yer alması nedeniyle İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu yaşanan gelişmeleri belirten bir açıklama yayınladı. 21 Temmuz tarihinde yapılan açıklama şu şekilde yapıldı;

“7 Temmuz 2008 günü İsrail Savunma Kuvvetleri’ne mensup bir askerin Filistinli bir göstericiye plastik mermi ile ateş etmesinin ardından, bu asker hakkında soruşturma başlatılmıştır. Olay sırasında plastik mermi ile açılan ateş sonucunda ayağından yaralanan Eşref Ebu Rahman’ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtilmiştir. Olay sonrasında ordu polisi tarafından soruşturma başlatılmış ve soruşturma kapsamında, eylemi gerçekleştiren asker tutuklanırken, olay sırasında orada olduğu belirtilen yarbay da sorguya alınmıştır. Yarbay sorgusu sırasında verdiği ifadede, askere Filistinli göstericiyi vurma emri vermediğini sadece korkutma amacıyla silahını ona doğru doğrultmasını söylediğini, ancak askerin bunu yanlış anlamış olabileceğini söyledi.

Olay sonrasında bir açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da bu olayın münferin bir olay olduğunu ve İsrail Savunma Kuvvetleri’ni temsil etmediğini belirtti. Barak, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin ahlaki değerler üzerine kurulu bir ordu olduğunu ve ordunun sorumluları mahkemeye çıkartmak için gerekeni yapacağını sözlerine ekledi. Olayla ilgili soruşturma halen devam etmekte.”