Betancourt: ‘Şalit’e özgürlük!’

Paris’te pazar günü yapılan gösteride FARC gerillalarının elinde altı yıl rehin kalan Kolombiya’lı siyasetçi Ingrid Betancourt İsrailli asker Gilad Şalit’in özgürlüğe kavuşturulmasını talep etti

Dünya
23 Temmuz 2008 Çarşamba

Pazar günü Paris’te Eiffel Kulesi meydanında ve Kolombiya’nın başkenti Bogota’da eş zamanlı düzenlenen iki gösteri yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Herkes için özgürlük sloganıyla düzenlenen gösteriye katılan Fransız-Kolombiya’yı siyasetçi Ingrid Betancourt tüm esirler için özgürlük talebini yineledi.

Elinde Gazze’de rehin tutulan Gilad Şalit’in posteriyle sahneye çıkan Betancourt kurtarma operasyonu sırasında İsrail Ordusu’nun verdiği desteğe teşekkür ederek Şalit’in serbest bırakılması çağrısını yineledi. Betancourt’un taşıdığı posterde Şalit’in fotoğrafı ile “2006’dan beri esir” cümlesi yazıyordu.

Kolombiya eski devlet başkanı adayı Betancourt FARC gerillalarının etkin olduğu bir bölgede seçim gezisi sırasında kaçırılmış, altı yıl yağmur ormanlarında bir gerilla kampında esir alınmıştı.  FARC gerillalarının elinde halen çoğu Kolombiyalı üç binden fazla esir bulunuyor.

Yaklaşık 2 yıl önce Hamas tarafından kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'in yaşadığına dair bir mektup geçtiğimiz aylarda ailesine ulaştırılmıştı.  İsrail ile Lübnan arasında kısa bir süre önce yapılan esir değişimi Gilad Şalit’in de serbest bırakılması için bir umut oldu.

Hamas, Mısır aracılığıyla, Gilad Şalit'in serbest bırakılması karşılığında İsrail cezaevlerinden serbest bırakılması istenen 450 Filistinlini mahkumun listesini İsrail'e ulaştırmıştı. Ancak İsrailli bir yetkili, bu listedekilerden çoğunun ''elleri kana bulaşan'', İsraillilerin ölümüyle sonuçlanan saldırılara karışmış teröristler olması nedenliyle serbest bırakılamayacaklarını söylemişti.

Hamas liderlerinden Mahmud Zahar da, İsrail Hamas'ın tüm koşullarını kabul edene kadar, Gazze Şeridi'nde tutulan Gilad Şalit'i serbest bırakmayacaklarını söyledi. Taraflar arasındaki görüşmeler Mısır’ın arabuluculuğu ile sürüyor.