Gordon Brown Knesset’te : “Nükleer İran’ın karşısındayız”

Kısa bir ziyaret için İsrail’de bulunan ve Knesset’te konuşan İngiliz Başbakanı Gordon Brown, İsrail’in yanında olduklarını belirterek, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın “İsrail’i haritadan silme” tehditlerinin tamamen nefret uyandırıcı olduğunu ifade etti

Dünya
23 Temmuz 2008 Çarşamba

İsrail’e resmi bir ziyarette bulunmak için geçtiğimiz hafta sonu İsrail’e gelen İngiltere Başbakanı olan Gordon Brown’un ilk durağı Yad Vaşem Holokost Müzesi oldu. Yad Vaşem’i müze müdürü Avner Şalev eşliğinde gezen konuk başbakan Brown konuk defterine “Geçmişte yaşanmış ancak hiç gerçekleşmemesi gereken bu vahşeti ve gerçekleri herkesin bilmesi gerekir” sözlerini yazdı.

Ziyaretinin ikinci günü Knesset Başkanı Dalia İtzik tarafından karşılanan Gordon Brown, İsrail Parlamentosu’nda konuşan ilk İngiltere başbakanı oldu. Konuşmasında birkaç İbranice sözcük kullanan İngiltere Başbakanı Brown, İsrail’in yanında olduklarını belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın “İsrail’i haritadan silme” tehditlerinin tamamen nefret uyandırıcı olduğunu ifade etti. Nükleer programıyla ilgili olarak büyük güçlerin teklifini reddetmesi durumunda İran’ın büyük bir tecritle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Ayrıca, İran’ın nükleer programını askıya alması ve görüşme tekliflerini kabul etmesi aksi halde büyüyen tecride, sadece bir ülkenin değil, dünyadaki tüm ülkelerin kolektif yanıtına hazır olması gerektiğini kaydetti. Bilindiği gibi ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, nükleer faaliyetlerinden vazgeçmesi karşılığında İran’a mali ve diplomatik yardım teklif etmişti.

Knesset’teki konuşmasında İsrail’in kuruluşundan bu yana altmış yıllık süreçte her alanda gösterdiği gelişmeyi överek, hiçbir ülkenin bu denli kısa bir zamanda böylesi bir gelişme kaydedemediğini vurguladı. Filistin anlaşmazlığı nedeniyle İsrail’in zaman zaman İngiltere’de boykot edilmesine karşı olduğunu belirten Başbakan Brown; “İngiltere Hükümeti, İsrail veya İsrail’in akademik kuruluşlarının boykot edilmesine şiddetle karşı çıkacaktır” dedi.

ABD tarafından hazırlanan İsrail-Filistin barış planını desteklediklerini söyleyen Brown, tarihi ve uzun soluklu barış fırsatının kaçırılmamasını önererek, “İsrail’i bir dost ve komşu” olarak kabul edecek Filistin’le iki devletli- çözüme gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ortadoğu barışı için geçtiğimiz eylül ayında “ekonomik yol haritası” hazırlanmasında çaba gösteren Gordon Brown; “Barış ve itidali, Filistin halkının ekonomik konumunu yükseltmekle destekliyoruz” dedi.

Konuk başbakan, kısa ziyareti sırasında İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert ile de biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu.