Polonya Yahudi siyasetçisini yitirdi

Polonya’nın Komünist rejime karşı mücadelesinde direnişin simgesi olan Yahudi asıllı Bronislaw Geremek geçirdiği trafik kazası sonucu 76 yaşında yaşama veda etti

Nelly BAROKAS Kültür
16 Temmuz 2008 Çarşamba

Polonya’nın demokrasiye geçiş sürecinin mimarlarından, ülkedeki sendikaların kurucu üyelerinden, Lech Walesa’nın baş danışmanı Bronislaw Geremek, hafta sonu bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış olan Geremek, ülkesi Polonya’da Ortaçağ Fransız kültürü konusunda uzmandı.

6 Mart 1932 tarihinde doğan Bronislaw Geremek, savaş yıllarında yetim kaldı ve Katolikler tarafından büyütüldü. 1950’de Komünist Parti üyesi olduğunda 18 yaşındaydı. Parti üyeliğini Polonya’daki resmi antisemitizmi protesto ettiği ve Rusya’nın Çekoslovakya’yı işgal ettiği 1968 yılına dek devam ettirdi.  Bronislaw Geremek’in yaşamı Lech Walesa’nın baş danışmanı olarak, uluslararası görüşmelerinde Başbakan Tadeusz Mazowiecki’ye refakat etmeye başlaması ile değişti. 1981’de ilan edilen sıkıyönetim sırasında tutuklandı, iki buçuk yıl hapis yattı. Komünizmin düşmesinden sonra Geremek, başbakanlığa aday kişiler arasında gösteriliyordu. Fakat o Polonya’nın Yahudi bir kişiyi başbakan olarak kabul etmeye henüz hazır olmadığı kanısına vardı, popülaritesine rağmen alçak profilde kalmayı yeğleyerek parlamento dış işleri komisyonu başkanlığı görevini üstlendi.

1997’de getirildiği dışişleri bakanı görevini 2000 yılına dek sürdürdü. Bu süreçte Polonya’nın NATO’ya ve AB’ye girmesi yönünde yoğun çaba harcadı. Bronislaw Geremek’in ölümünün duyulmasının ardından; “Bronislaw Geremek’in aramızdan trajik bir şekilde ayrılmasıyla Polonya çok değerli kahramanlarından, ülkenin bağımsızlığının ve ulusal uzlaşmasının mimarlarından birini yitirmiş oldu” ifadesi kullanıldı.