Kung Fu ustası Panda

Viktor APALAÇİ
16 Temmuz 2008 Çarşamba

Kimseye zarar vermeyen, barışın simgesi Panda’yı, yaman bir Kung Fu dövüş ustasına dönüştürmek ancak Hollywood’un aklına gelir. Zira herkesin sempati beslediği, nesli tükenmekte olduğu için üzüntü duyduğu Panda’yı başrole oturtan bir animasyon, yola çıkmadan gişe başarısını sağlama almış sayılır.

Prömiyeri son Cannes Film Festivali’nde yapılan, seslendirme ekibindeki, Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Jack Black, Jackie Chan, Lucy Liu gibi medyatik isimlerle gövde gösterisi yapan “Kung Fu Panda”, içinde bulunduğumuz yaz sezonunun en iddialı animasyon filmi.

“Shrek” ve “Madagascar” gibi iddialı animasyon serilerinin yaratıcıları tarafından hazırlanan, Mark Osbarne ve John Stevenson tarafından yönetilen film, ilerleyen sinema teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanıyor.

70’li yılların Kung Fu filmleri furyasından ilham alan, Çin tarihinin efsanevi dövüş tekniğinin popülaritasinden güç alan “Kung Fu Panda”, çocukların çok sevdiği masum bir hayvanı, korkunç bir dövüş ustasına dönüştürüyor.

Tümüyle hayvanlar alemi içinde geçen öyküsüyle, film, şişman, tombiş, tembel, sakar, obur lokantacı Panda’nın, bilge Shifu’nun yol göstericiliğinde, Kung Fu ustasına dönüşmesini anlatıyor.

Her ne kadar yaşadığı bölgeye barışı getirmek amacıyla açıklansa da, barışın simgesi Panda’yı dövüşçüye dönüştüren senaryo tezata düşüyor. Bilge Shifu Hoca’nın Maymun, Kaplan, Turna, Martis ve Ergenek Yılan’ından oluşan efsanevi Öfkeli Beşli, Panda’nın Kung Fu’yu öğrenmesinden sonra ikinci plana atılır.

Huzur Vadisi’nin huzurun kaçıran ürkünç kar leoparının tutuklu olduğu hapishaneden kurtulup, intikam amacıyla geriye dönmesinden sonra, karşısında Panda’yı bulur. Tahmin edilebilir finali ve görkemli müziği ile izleyiciler filmden mutlu ayrılır.

Yarattığı renkli ve fantastik dünya ile, enerji dolu aksiyon sahneleriyle, plastik özellikleri zengin görselliğiyle “Kung Fu Panda” çocukları mutlu edecek.

Ama yetişkinler, seçim hakkı ellerinden alınıp filmi orijinal seslerden değil de, Türkçe seslendirmeden izleme zorunda bırakıldıkları için, haklı olarak kızacaklar.