Yeni Zelanda’nın yerel kabilesi Yahudiliğe geçiyor

Yeni Zelanda’nın yerel Maori kabilesi, Yahudiliği tercih ederek din değiştiriyor, Kabala çalışıyor

Dünya
16 Temmuz 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz haftalarda İsrail’in Avusturalya ve Yeni Zelanda Büyükelçisi Yuval Rotem ülkenin Maori kabilesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Maori kabilesinin özelliği ise Yahudiliği ve Kabala’ya duydukları büyük ilgi.

Ziyaret gerçekleştirilen büyükelçilik çalışanları kabile tarafından geleneksel ‘hoşgeldin’ töreni ile karşılandılar. Törende, yerel lisanda söylenen şarkılar ve dansların yanı sıra misafirlerine burunlarını bastırarak hoş geldin deme geleneğini de gösterdiler.

Buluşma, Maori kabilesinin üyesiyken Yahudiliği seçen, Auckland Reform Cemaati Başkanı tarafından ayarlandı.

Rotem ve beraberindekiler törenin ardından kabileye ait sosyal kurumları gezdiler. Rotem, Maorilerin bir eğitim evi olduğunu ve kabilenin 90 üyesinin bu eğitim merkezinde Kabala öğrenmeye çalıştığını da burada öğrendi. Bu grup, her pazar sabahı bir araya gelerek Los Angeles Kabala Merkezi ile telekonferans yaparak ortak çalışmalar yapıyor.

Kabile başkanı, “Maoriler ile Yahudiler arasında bir bağ olduğuna inanıyoruz. İsrail’i ve Yahudileri takdir ediyoruz” diyerek kabilesi arasındaki giderek artan Yahudilik ve Kabala ilgisini açıklamaya çalışıyor.

Maoriler, Yeni Zelanda’nın en büyük kabilelerinden biri. Bugün, her yedi Yeni Zelandalıdan bir bu kabilenin üyesi. Maoriler yakın zaman politik güç elde ederek, mecliste kendilerini temsil etme hakkı kazandılar.