İtalya’dan barış için arabuluculuk teklifi

İsrail’in Ortadoğu’daki barış çabalarına bir destek de İtalya’dan geldi. İsrail’i ziyaret eden İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, Roma Hükümeti adına gelecekte gerçekleşebilecek İsrail-Lübnan barış görüşmeleri için arabuluculuk yapabileceğinin sinyalini verdi

Dünya
16 Temmuz 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İsrail’i ziyaret eden İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini temasları sırasında, Roma Hükümeti’nin İsrail-Lübnan barış görüşmeleri için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Konuk bakanla görüşmesinin ardından Kudüs’te bir açıklama yapan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, “Lübnan bağımsız, demokratik ve başka devletlerin etkisinde kalmayan bir ülke olmalıdır,” diyerek Suriye’nin Lübnan’ın içişlerine karışmasını eleştirdi.

İsrail Devlet Başkanı sözlerine, “İsrail ile Lübnan arasında gerçekte hiçbir sorun olduğunu düşünmüyorum,” diyerek sonlandırdı. Peres, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini’nin arabuluculuk niyetini “olumlu bir girişim” olarak nitelendirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini ise, Türkiye’nin arabuluculuğunu desteklediğini, İsrail-Suriye barışı konusundaki tüm çabaları desteklediklerini belirtti. Frattini, Roma’nın İsrail ile Lübnan arasındaki doğrudan barış görüşmelerini başlatmaya yardımcı olmak istediğini ekledi. Frattini, “Şu anda karşımızda bir fırsat penceresi açılmış durumda. İsrail’in tüm komşularıyla barış görüşmesi başlatmaması için bir neden yok. Buna Lübnan da dahil,” dedi. Frattini, bu mesajı Lübnan tarafına da ileteceğini ekledi.

Şimon Peres, İtalya ziyareti sırasında iki ülkenin arkeolojik alanda işbirliği yapması teklifini sundu. Tiberya’da Romalılar döneminden kalan amfi tiyatronun arkeolojik kazı ve düzenlemesinin işbirliği içinde yapılması yönündeki teklif İtalya tarafından olumlu karşılandı. Frattini, benzeri projelerin iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri geliştireceğini belirtti.