Hizbullah destekçisi bankalara tazminat davası

Lübnan Savaşı’ndan etkilen bir grup İsrailli, Hizbullah’a para akışı sağlayan beş Lübnan bankasına tazminat davası açtı

Dünya
16 Temmuz 2008 Çarşamba

2. Lübnan Savaşı sırasında yaralanan ya da yakınlarını kaybeden bir grup İsrailli, beş Lübnan bankasına, ABD aracılığıyla Hizbullah’ı finanse ettiği suçlamasıyla dava açtı. Geçtiğimiz hafta New York Federal Mahkemesi’nde açılan dava, Fransa Bank, Lübnan Ticaret Bankası, Beyrut Bankası, Lübnan-Fransız Bankası ve Ortadoğu Afrika Bankası’na suçlamalarda bulunuyor. Bankaları, Hizbullah’a mali ve finansal hizmet sağlayarak silahlanmasına yardımcı olmak ve bu konudaki uluslar arası yasalara uymamakla suçlanıyor.

İddianameye göre, bu bankaları New York’da açtıkları dolar hesapları üzerinden Hizbullah’a para transferi yaptılar. Bu sayede Hizbullah’ı İsrail Devleti ve Yahudilere yönelik yürüttüğü terör ve şiddet kampanyasında desteklediler. Bu da insanlığa karşı suç işleme ve uluslar arası yasalara uymama olarak nitelendiriliyor.

Dava kanıtları arasında bağış toplama sırasında doldurulan bir form sunuluyor. Bu formda, bağış severlere bağışladığı miktarın ‘füze yapımında mı yoksa küçük silahlarda mı’ kullanılmasının tercih edildiği soruluyor.

Davayı açan yaklaşık elli İsrailli New Jersey hukuk firması olan Osen ve Ortakları’ndan Tab Turner tarafından temsil ediliyor. Turner, aralarında Ford Motor’un da dahil olduğu birçok araba üreticisine karşı kazandığı davalarla tanınıyor.

Osen ve Ortakları Hukuk Firması’nın baş avukatı Gary Osen yaptığı açıklamada, 2.Lübnan Savaşı’ndan bu yana Hizbullah’ın hangi uluslar arası yolları kullanarak para topladığını bulmaya çalıştıklarını belirtti. “En büyük finansal kaynaklarının İran olduğunu biliyoruz. Ancak uluslar arası bankacılığı kullanarak da önemli bir miktarda bağış topluyorlar. Amacımız, bu zayıf kanala saldırarak  onlara zarar vermek.” Hizbullah’ın uluslar arası bağışlarla yılda milyon dolarlar topladığı tahmin ediliyor. İran’ın yaptığı yardım tutarı ise 100 milyon doları buluyor.

Dava sonucunda takribi 100 milyon dolarlık bir tazminat tutarı tahmin ediliyor. Dava iddianamesi, suçlananlar arasında başka bankalarında eklenebilmesi için esnek tutuluyor. Bu konudaki araştırmalar devam ediyor.