Zayıf, formda ve sağlıklı bir yaz geçirmek için

Beslenme stilinizde yapacağınız birtakım küçük değişikliklerle yaz ayını formda geçirmeniz mümkün. Diyetisyen Gamze Altınsoy’un yorumuyla yapabileceğiniz değişiklikler...

Yaşam
16 Temmuz 2008 Çarşamba

• Zayıflamaya veya zayıf kalmaya çalışıyorsanız unutmamanız gereken en önemli olgu aç kalmamanızdır. Vücudunuzu uzun süre aç bırakmanız enerji ihtiyacını besinlerden karşılayan metabolizmanızı olumsuz olarak etkileyecektir ve uzun bir açlıktan sonra yediğiniz besinlerin yakılması yerine vücutta depolanmasına neden olacaktır. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinizi düzenli olarak tüketmeniz yanı sıra ara öğünlerin de desteklenmesi özellikle akşamüstü saat 3,5-4 saatleri civarında mutlaka bir ara öğün tüketilmesi önemlidir. 

• İçecek alımınızda su tüketim miktarınıza dikkat etmelisiniz. Vücudunuzda oluşan fazla suyu atamadığınızda sindirim ve bağırsak sistemi düzenli bir şekilde çalışamaz bunun sonucunda karın bölgesinde şişkinlik hali ve zamanla kilo almaya başlarsınız. Bu sebeple sıcak havalarda ve spor yapılan zamanlarda bayanların 2 lt, erkelerin ise 2,5 lt su tüketmesi gerekmektedir.

• Sindirim ve kabızlık problemleri de kilo almanızı kolaylaştıran etmenlerdir. Bunu önlemek için mürdüm eriği, kuru erik veya kuru kayısıdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca posa (lif) yönünden zengin besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Posalı besinler hem uzun süre tok kalmanızı sağlarken hem de sindirim ve bağırsak problemleri yaşamanızı önler.

• Domates yaz mevsiminin en önemli besinidir, likopen içeriği sayesinde kansere karşı bir koruyucu olmasının yanı sıra ayrıca metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize dolaylı yoldan yardımcı olabilecek bir besindir. Özellikle bu mevsimde salatalarınızı çoban salata şeklinde hazırlamanız çok etkili olacaktır. 

• Ananas, Enginar, Limon, Biber, Maydanoz, Nane, Tarçın, Yeşil çay ve Mate çayı metabolizmanızı hızlandırır.

• Zayıflamaya çalıştığınız zaman en zorlanılan konulardan biri de uzun bir süredir alışkanlık şekline dönüşmüş olan zararlı atıştırmaları azaltmaktır. Bu durumu kendinize olumlu bir şekle dönüştürmek için atıştırma olarak Havuç, Salatalık ve Erik tüketmeyi tercih etmelisiniz.

• Tatlı isteğine karşı özellikle yaz meyveleri en önemli desteğiniz olacaktır. Bunun yanı sıra kuru meyvelerden kuru kayısı ve kuru üzüm tüketebilirsiniz. Ayrıca dondurmalı meyve salataları ve 2-3 top dondurmada yazın tercih edebileceğiniz diğer tatlı alternatifleridir.

• Beslenmenizde süt, yoğurt ve ayranı mutlaka bulundurmalısınız. Bu grup besinler kan şekerinizi dengeleyerek uzun süre tokluk hissiyle beraber gereksiz atıştırmalarınızı azaltıp kilo vermenize destek olurken diğer taraftan kalsiyum açısından zengin içerikleriyle kemik sağlığınızı olumlu şekilde desteklerler.

• Soslu yemeklere dikkat edin, bu tarz yemekler gizli kalori içerikleriyle hızla kilo almanıza neden olurlar. Özellikle salatalarınıza kendiniz sos hazırlamalısınız, Salatalarınızı az miktarda zeytinyağı ile daha çok sirke, limon ve nar ekşisi ile tatlandırmayı tercih etmelisiniz.

• Vücudunuzdaki şişkinliği (ödemi) uzaklaştırıcı ve bağırsak sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olacak bazı bitki çayları; Yeşil çay, mate çayı (günde max 1 fincan), Kiraz sapı çayı, Karahindiba, Isırgan otu ve Adaçayıdır.

• Davetler de zayıflamaya çalıştığınız dönemde en zorlanılan zamanlardır. Davete gitmeden önce mutlaka biraz bir şeyler yemelisiniz aç olarak gitmeniz fazla ölçüde besin almanıza yol açacaktır. Alkol alımınız da diğer önemli bir konudur. Alkol vücutta direk yağa dönüşmekte ve özellikle karın bölgesini yağlandırmaktadır. Bu sebeple özellikle alkol yüzdesi düşük içkileri  (örneğin şarap) tercih etmelisiniz. 

• Yaşantınızda hareketli olmaya özen göstermelisiniz böylece vücudunuz hem formda kalırken hem de birçok kronik rahatsızlığa karşı korunacaktır. Spor yapmaktan hoşlanmıyorsanız dans etmek de tercih edilebilir.