Aromas of Aleppo* kitabı yazarı : Poopa Dweck

Çok ilginç bir deneyimdi… Özellikle de benim gibi yemek ile geleneği bir bütün olarak gören biri için. 24 Haziran Salı akşamı Carne Restoran’a girdiğimde, kameralar, mikrofonlar, ışıklar hazırlanmıştı. Hatta az sonra röportaj yapacağım Poopa Dweck çekimlere başlamıştı bile. Karşısındaki koltukta oturan Hıdır Bildirici ve eşi ile hummalı bir konuşmaya girişmişler, birbirlerine Arapça yemek tarifleri veriyorlardı.

Aylin YENGİN Toplum
16 Temmuz 2008 Çarşamba

Sıram gelinceye kadar köşedeki koltuğa geçtim ve beklemeye koyuldum. Bekleyenler arasında, Sofra Gazetesi yazarlarından Ayfer Ünsal da vardı. Bir anda gerçek gastronomların arasında olduğumu fark ettim. Sıra bana gelince heyecanımı gizleyemedim ve Aromas of Aleppo (Halep’in Güzel Kokuları) adlı kitabın yazarı olan Poopa Dweck’e hemencecik, “Öncelikle size şunu söylemem gerek, ben gastronomi konusunda profesyonel değilim,” deyiverdim! Bana verdiği cevap, onun ne kadar alçak gönüllü biri olduğunu kanıtlar nitelikteydi, “Ne tesadüf, ben de profesyonel değilim!”

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Aslında kendimi profesyonel bir yazar olarak değil, eşi, beş çocuğu ve torunlarıyla birlikte New Jersey’de yaşayan bir ev hanımı olarak görüyorum. 58 yaşındayım ve oldukça aktif sayılabilecek bir cemaat hayatım var. New York’taki Sefarad Kadın Organizasyonu’nun kurucularındanım. 

Hayatınız boyunca sizi en çok etkileyen kişi kim?

Elbette ki rahmetli annem. Çok akıllı bir kadındı ve birçok yabancı dil bilirdi. Dünyanın her köşesine seyahat etmişti. Harika bir ev kadını ve çok şefkatli bir anneydi. Ne biliyorsam ondan öğrendim. Bunun dışında kocamın desteğini – özellikle de bu kitabı yazma aşamasında – belirtmeden geçemeyeceğim.

Böyle bir kitap yazmak nereden aklınıza geldi?

Bu kitabı yazmamdaki tek amaç, geleneklerimizin kaybolmasını engellemekti. Aromas of Aleppo’da yer alan tüm tarifler şu ya da bu şekilde Suriye kökenli hanımların hafızalarına kazınmıştı, ancak elde yazılı hiçbir belge yoktu. Tarifleri toplarken insanlarla teker teker görüştüm ve zihinlerindekileri hep birlikte kâğıda döktük. Aslında ben yalnızca bir ulak’ım, bu kitabın zaferi, tarifleri başarılı kılan cemaatimizin kadınlarına ait.

Kitap ile ilgili eleştiriler / yorumlar alıyor musunuz?

Tabii, sürekli olarak insanlardan yorumlar ve teşekkürler alıyorum. Hepsinin de ortak görüşü tariflerin çok basit olduğu ve gerçek lezzetleri barındırdığı. Çocukluklarında ve gençliklerinde Suriye’de yaşamış olanlar, eski lezzetlere kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorlar, öte yandan işin ilginç ve bir o kadar üzücü yanı, günümüzde Suriye’de tek bir Yahudi’nin bile kalmamış olması…

Diğer dillere tercüme edilecek mi, peki?

Kitabım 2007 yılında yayımlandı ve şu ana dek tam 25 bin kopyası satıldı. 2. baskısı da piyasaya çıkmak üzere. Şu an için İbranice’ye çevrilme aşamasında, sırada İspanyolca var, kim bilir belki de Türkçe.

Kitabınızın bir de ödül aldığını duydum.

Evet, kitabım Yahudi Ulusal Kitap Ödülü’ne (Jewish National Book Award) layık görüldü. Bu ödül ilk kez bir yemek kitabına veriliyor, bu da size az önce söylediğim gibi, Aromas of Aleppo’nun bir yemek kitabından öte, bir tarih ve gelenek kitabı olduğunu gösteriyor.

İstanbul ile ilgili izlenimleriniz?

Muhteşem bir şehirde oturuyorsunuz, özellikle Mısır Çarşısı’nda inanılmaz bir nostalji yaşadım. Tüm o baharatlar, yoğun kokular beni çocukluğuma geri götürdü. Amerika’da bu kadar bol baharat yok ne yazık ki, bazılarını yurt dışından sipariş etmek zorunda kalıyoruz. Oysa burada her şey elinizin altında, kitaptaki 180 tarifi de kolayca yapmanız mümkün.

İstanbul’dan sonra, gezi programınızda neresi var?

Sırada İsrail var. Bu tur Türkiye ve İsrail turu olarak programlanmıştı. 27 Haziran günü Kudüs’te ve Tel Aviv’de bir imza günü düzenledik, 29’unda ise Netanya’da bir konuşma yapacağım.

Röportajımızın sonunda Popa Dweck bana, resimlerine bakmaya doyamadığım kitabını armağan etti. İlk sayfasına da Arapça’da, sofranız her daim bolluk içinde olsun, anlamına gelen: “Sifrah Dammeh” diye yazdı. Kitap şu an için oturma odamın sehpasını süslüyor, ancak yakın zamanda onu mutfağa taşımayı düşünüyorum.

Yazar, kitap ya da tarifler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, tıklayacağınız site: www.aromasofaleppo.com

  • Halep’in Güzel Kokuları