“Bando” filmi Mısır’da

Arap film festivallerinden boykot edilen İsrail filmi “Bandonun ziyareti”, bu hafta Mısır’da özel bir gösterimle seyirciye ulaşacak

Nelly BAROKAS Kültür
9 Temmuz 2008 Çarşamba

“Bandonun ziyareti”nin Kahire Film Festivali’ne katılımı reddedilmiş,  filmi kabul eden Abu Dhabi Film Festivali Mısırlı oyuncular tarafından boykot edilmişti. Tüm bu olumsuzluklara karşın İsrail filmi bu hafta Perşembe günü Mısır’da gösterime girecek.

İsrail’in Mısır Büyükelçisi filmin yönetmeni Eran Koloirin’i bu özel gösterim vesilesi ile Mısır’a davet etti.  “Bandonun ziyareti”nin gösterimi, Suudi Prensi Al-Walid bin Talal’ın sahibi olduğu Four Seasons Oteli’nde gerçekleşecek.

İskenderiyeli bir polis bandosunun İsrail’in güneyindeki bir kasabayı ziyaretini konu edinen film, özel forumlarda ve evlerde Mısırlı seyirci ile buluştu. Hatta Mısır Kültür Bakanı Faruk Hosni, İsrailli Yediyot Aharonot Gazetesi’ne “filmi gördüm, mükemmeldi” açıklamasını yaptı. Bu övgülere rağmen Bakan Hosni, ülkesinde yaptığı resmi açıklamada, gerek “Bandonun ziyareti”nin, gerekse herhangi bir İsrail filminin Mısır’da gösterimine karşı olduğunu söyledi. “Bir İsrail etkinliği nedeniyle barış karşıtlarının sinema salonlarımızı yakıp yıkmasını göze alamayız” dedi.

İsrail Elçiliği filmin gösterimi için Mısırlı işadamlarına, akademisyenlere 200 kadar davetiye gönderdi. Ancak katılımları ile Mısır medyasında “kara listeye” alınacakları göz önüne alındığında, konukların gösterime katılma cesaretini gösterip göstermeyecekleri henüz belli değil.