Betancourt ‘Entebbe Operasyonu’ ile özgür

2002 yılında FARC gerillaları tarafından kaçırılan Kolombiyalı siyasetçi İngrid Betancourt askeri komandoların gerçekleştirdiği özel bir operasyonla özgürlüğüne kavuştu. Betancourt konuşmasında kurtulmasında payı olan İsrail güvenlik birimlerine teşekkür etti

Dünya
9 Temmuz 2008 Çarşamba

Başkanlık adayı olduğu seçim kampanyası sırasında Kolombiya Silahlı Devrimci Güçler (FARC) örgütünün kaçırdığı Kolombiya ve Fransa vatandaşı Ingrid Betancourt serbest kaldı. Altı yıldır rehine hayatı yaşayan kadın siyasetçi Betancourt, serbest bırakılmasını hemen ardından hislerini, "Çok duygulandım. Bu anın gelmesi için çok dua ettim. Önce Tanrı, sonra da Kolombiyalılara ve Fransızlara teşekkür ediyorum" ifadesiyle aktardı. Betancourt, askeri operasyonu "büyük şaşkınlık"la karşıladığını ifade etti. Beancourt, 23 Şubat 2002'de "Yeşil Oksijen" Partisi adına cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduktan sonra seçim danışmanı Clara Rojas ile birlikte gerillanın kontrolündeki San Vicente del Caguan Karayolu'nda kaçırılmıştı. Altı yıl boyunca yağmur ormanlarındaki kamplarda çok zor koşullarda yaşayan Betancourt üstünde hiçbir işaret bulunmayan bir helikopterin kendilerini rehin kaldıkları kamptan almaya geldiklerini söyledi. FARC gerillaları helikopterin uluslar arası bir sivil toplum kuruluşuna ait olduğunu düşünüyorlardı. Betancourt ve birkaç rehine daha silahlı gerillalar ile

Helikoptere bindiler, daha sonra helikopterin içinde oturan Che Guevera t-shirtli komandolar militanlara fiziksel üstünlük sağlayıp ve tutukladılar.

Bu zorlu anları yaşayan eski Devlet Başkanı adayı Ingrid Betancourt, yaptığı ilk konuşmada “helikoptere bindiğimizde yeni bir kampa götürüleceğimizi düşünüyordum, çok kızgındım” dedi. Betancourt operasyonu İsrail komando operasyonlarına benzetti. Haaretz Gazetesi’nin haberine göre kurtarma operasyonuna katılan Kolombiyalı askerler İsrailli ajanlar tarafından eğitilmiş. İsrailli yetkililer operasyonda paylarının olduğunu kabul etse de asıl başarının Kolombiya’nın olduğunu söylüyor. İsrail’in izniyle Kolombiya ordusuna teçhizat ve istihbarat desteği Global CST firmasının sahibi emekli Tuğgeneral İsrail Ziv tarafından verildi. Ziv yaptığı açıklamada ”Bu bir Kolombiya-Entebbe operasyonudur. Ancak operasyonda İsrail'in rolünü abartmaya gerek yok” dedi. İsrail hükümetinin izniyle Global CST firması bir yıl önce Kolombiya ordusuna teçhizat ve terörle mücadelede etkin askeri eğitim konusunda destek vermeye başladı. Global CST’nin Kolombiya ile on milyon dolarlık sözleşmesi bulunuyor. İsrail’in Kolombiya Büyükelçisi Juan Hurtado da, “Bu operasyon oldukça başarılı bir şekilde Kolombiya tarafından düzenlenmiştir” dedi.

Bir Fransız ile evli olan, Fransız vatandaşlığına da sahip Betancourt’un çocukları ve eski eşi  serbest kalması için altı yıldır Paris’ten tüm dünyaya kampanya yürütüyorlar.  Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Betancourt’un üç çocuğuyla birlikte yaptığı basın toplantısında, yıllar sğren çabaların sonuç verdiğini, özgürlük mücadelesinde bugünün çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Sarkozy konuşmasında İsrailli rehin asker Gilad Şalit’in de serbest bırakılması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.